- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici zbunjeni: Misteriozna bolest ubija morske zvezde i pretvara ih u „pokvareno meso“

CC0 / Pixabay / Morske zvezde
Morske zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Tajanstvena bolest napada jedne od najprepoznatljivijih stanovnika morskih dubina. Naučnici u SAD oglasili su zvono za uzbunu nakon što je otkriveno da „nešto“ pretvara morske zvezde u želatinoznu masu.
U poslednjih desetak godina misteriozna bolest proširila se obalom Tihog okeana i iza sebe ostavila trag otopljenih morskih zvezda. Od južne Aljaske do Meksika bolest je toliko raširena da obolevaju i primerci koji borave u akvarijumima. Rezultat je desetkovana populacija više od desetak vrsta morskih zvezda.
Problem je što niko nije siguran o čemu se tačno radi, da li je uzrok virus, bakterija, promena u staništu ili nešto potpuno novo. Zaražene zvezde umiru u roku od nekoliko sati od pojave simptoma. Prvo izgube svoju prirodnu „naduvenost“ i postanu gotovo spljoštene. Potom se sklupčaju, prekrivajući svoje krakove jedan preko drugog kao da pokušavaju da se zaštite od nečega. Kako bolest napreduje, pojavljuju se bele lezije, krakovi otpadaju od srednje ploče i na kraju ostaje samo hrpa, kako naučnici opisuju, pokvarenog mesa.

Uzrok nepoznat već 10 godina

Bolest, koja je prvi put identifikovana 2013. godine, zasad je nazvana „sindrom gubitka morske zvezde“, a ako naučnici uskoro ne otkriju o čemu je reč i kako zaustaviti širenje, neke vrste će potpuno izumreti. A to bi moglo da nagovesti i puno ozbiljnije probleme za okeane.
Naime, pad broja zvezda, a procenjuje se da je nestalo više miliona primeraka, odraziće se i na druga morska stvorenja, čime će u pitanje doći morski ekosistemi. Na primer, bez zvezda koje se hrane morskim ježevima, ježeve ništa neće sprečiti da proždiru ogromne podvodne džungle algi, koje su ključne za skladištenje ugljen-dioksida.
Morski biolozi u akvarijumu „Oregon Koust“ za „Vašington Post“ su progovorili o problemima s kojima su se i oni sreli. Zvezde koje su u njihovom akvarijumu takođe su počele da obolevaju. Lečili su ih antibioticima, ali su imali mešovite rezultate. A onda su jedan od akvarijuma pretvorili u svojevrsni karantin i počeli zvezde da prebacuju u njega. Umesto obične morske vode, voda u akvarijumu je bila puna kalcijuma, magnezijuma i drugih minerala što je za zvezde bio svojevrsni multivitaminski dodatak. Temperatura u tom akvariju bila je nešto niža, što smanjuje stres, a to je, kažu morski biolozi, jedan od faktora za razvoj bolesti.
Drugi problem su paraziti koji iskorišćavaju oslabljene i iscrpljene zvezde. Zato morski biolozi u akvarijumu „Oregon Koust“ redovno „kupaju“ zvezde u rastvoru joda. Potom ih vraćaju u karantin i zalivaju rastvorom probiotika koji pomaže u sprečavanju infekcije.
Zasad su, čini se, pronašli dobru kombinaciju kojom podstiču imunološki sistem zvezda da se bori protiv bolesti. Ali, to nije lek.

Bez uzroka nema ni leka

Prva istraživanja bolesti počela su već 2014. godine. Tada su naučnici mislili da znaju o čemu se radi jer su u tkivu bolesnih zvezda otkrili patogene, viruse iz porodice densovirusa. Ali, kasniji eksperimenti su pokazali da on verovatno nije uzrok infekcije.
Zato su naučnici nastavili potragu i došli do pomalo očekivanog zaključka. Ključnu ulogu u oboljenju mogle bi da igraju promene klime. Istraživanja su pokazala da porast temperature u okeanu pogoršava tu epidemiju. I to je možda jedan od faktora, preneo je "Zimo".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala