- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Pentagon proučava mogućnost usklađenosti raketa sa ukrajinskim „migovima“

© AP Photo / Patrick SemanskyPogled na Pentagon
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Američko Ministarstvo odbrane proučava da li su zapadne rakete vazduh-vazduh kompatibilne sa ukrajinskim borbenim avionima MiG, prenosi list „Politiko“.
List napominje da američka strana razmatra rakete srednjeg dometa AIM-120, koje su namenjene, između ostalog, za lovce F-16. „Politiko“ se poziva na dva neimenovana zvaničnika američkog Ministarstva odbrane.
U izveštaju se, takođe, navodi da je ovaj proces tehnički komplikovan, jer raketa ne samo što mora da bude okačena na avion, već i usklađena sa elektronikom i radarima aviona.
Glavni problem je u tome što su američki i sovjetski sistemi (vojne avijacije) toliko različiti da se raketa i letelica „ne mogu da se razumeju“, navodi se u članku.
„Održavamo redovne kontakte... i nastavićemo da se blisko konsultujemo sa Ukrajinom o njenim potrebama u oblasti bezbednosti... ali iz razloga operativne bezbednosti nećemo razgovarati o tome koje korake možemo preduzeti ili ne u tom pravcu“, rekao je predstavnik američkog Ministarstva Garon Gern.
Ako tehničke poteškoće budu prevaziđene, to će biti prvi put da će Sjedinjene Američke Države omogućiti ukrajinskoj avijaciji da koristi rakete vazduh-vazduh, piše list.
Zgrada britanskog Ministarstva spoljnih poslova u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
SVET
Bivši šef britanske diplomatije: O isporukama britanskog oružja Kijevu odlučuju SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala