- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

KGB Belorusije otkrio detalje privođenja diverzanta odgovornog za sabotažu na ruskom avionu

© Sputnik / Ivan RudnevZgrada MUP-a i KGB-a Belorusije u Minsku
Zgrada MUP-a i KGB-a Belorusije u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
KGB Belorusije otkrio je detalje privođenja ukrajinskog teroriste i njegovih saučesnika koji su krajem februara pripremali sabotažu na ruskom avionu A-50 na aerodromu „Mačulišči“, nedaleko od Minska.
Prema rečima zamenika načelnika Istražne uprave KGB Belorusije Konstantina Bička, a koje prenosi agencija Belta, dodaje se da je reč o ukrajinskom državljaninu Nikolaju Vladimiroviču Švecu, rođenom 1993. godine.
Prema Bičkovim rečima, kao rezultat kontraobaveštajnih aktivnosti koje je sprovela KGB, utvrđena je direktna umešanost operativnog sastava i rukovodstva Službe bezbednosti Ukrajine u organizaciju terorističkog akta.

Pored toga, u saopštenju se ističe da je otkriven sistem kojim su ukrajinske specijalne službe vrbovale sopstvene građane za izvršenje terorističkih akata na teritoriji stranih država, otkrivene su organizacije za prikrivanje, koje su korišćenje za njihovu pripremu i obuku, proučena je taktika primene eksplozivnih materija, mehanizmi komunikacije i upravljanja agentima, otkriveni su i likvidirani kanali evakuacije agenta.

Bičko je, takođe, naglasio da se operacija potrage i privođenja prestupnika odvijala uz neposrednu kontrolu šefa države, koji je bez odlaganja dao naloge o zatvaranju državne granice i preduzimanju drugih iscrpnih mera, usmerenih na otkrivanje i privođenje pravdi svih umešanih u terorističkoj aktivnosti.

„Kao rezultat toga, otkrivena je i likvidirana mreža agenata iz redova državljana Republike Belorusije, koji su učestvovali u logističkoj podršci aktivnosti agenta-teroriste, njegovoj legalizaciji na teritoriji Republike Belorusije i neuspešnom pokušaju evakuacije“, saopštio je predstavnik KGB.

Kako proizlazi iz materijala krivičnog predmeta, navedene državljane za protivpravnu aktivnost angažovali su beloruski ekstremistički politički emigrantski centri u inostranstvu koji su, faktički, po zadatku ukrajinskih i poljskih specijalnih službi korišćeni kao potrošni materijal.

Zbog pokušaja izvršenja terorističkog akta, Istražna uprava KGB pokrenula je krivični postupak. Privedeno je preko 20 lica, uključujući neposrednog počinioca – agenta ukrajinske specijalne službe.

U saopštenju se dodaje i da su u pripremi diverzije protiv ruskog aviona A-50 na aerodromu kod Minska učestvovali agenti specijalnih službi Poljske koji pripadaju takozvanim „odbeglim Belorusima“. Prema Bičkovim rečima, oni su pristalice nasilnog rušenja ustavnog poretka i aktivni učesnici događaja iz avgusta 2020. godine.
KGB još ističe da privedeni agent aktivno sarađuje sa istragom i priznaje počinjeno delo.
Prethodno je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio da je u Belorusiji uhapšen Rus koga je Služba bezbednosti Ukrajine vrbovala kako bi izveo sabotažu na ruskom avionu-radaru A-50 na aerodromu „Mačulišči“ kod Minska.
Avion za rano upozoravanje A-50 stigao je u Belorusiju u okviru koordinacije regionalne grupe Savezne države Rusije i Belorusije i učešća u zajedničkim rusko-beloruskim letačkim vežbama koje se održavaju od 16. januara do 1. februara.
Ranije je beloruska opozicija saopštila da je ruski avion-radar A-50 oštećen tokom napada dronovima na aerodromu kod Minska, ali je kasnije beloruska televizija objavila snimke aviona na aerodromu i tokom leta bez vidljivih oštećenja.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
"Zelenski je gnjida": Ukrajina želi da uvuče Belorusiju u rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala