Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Još jedan Srbin uhapšen na KiM zbog navodnog ratnog zločina

© AP Photo / Bojan SlavkovicKosovska policija
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Albanski mediji sa Kosovu i Metohiji prenose da je danas na administrativnom prelazu Bela Zemlja uhapšen još jedan Srbin kog Specijalno tužilaštvo tereti za navodni ratni zločin, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju mu je obezbedila pravnu pomoć.
U izveštajima medija se navodi da je uhapšen Srbin sa inicijalima Z.A, a njemu se na teret stavlja krivično delo ratni zločin koji je navodno počinio tokom rata na Kosmetu 1999. godine.
Z.A. se tereti da je u Kosovskoj Kamenici u martu 1999. godine kao policijski službenik maltretirao i tukao lice sa inicijalima B.M.
„Specijalno tužilaštvo saopštava da je okrivljeni Z.A. navodno tokom rata na Kosovu, tačnije marta 1999. godine, u policijskoj stanici u Kamenici u svojstvu službenog lica i u saradnji sa drugim pripadnicima srpske policije, prvo tukao oštećenog B.M. gumenim šipkama i nogama, nehumano mučio, maltretirao i naneo mu teške povrede, traume i posledice po zdravlje“, navodi se u saopštenju.
Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Z.A. tokom rata u periodu februar-mart 1999. godine, u saradnji s drugim pripadnicima srpske policije i paravojnim grupama, navodno učestvovao u deportaciji i raseljavanju Albanaca.
„Nakon iseljavanja Albanaca osumnjičeni je pljačkao kuće, a potom, sa ciljem da ošteti imovinu Albanaca, palio ih i učestvovao u maltretiranju albanskih civila. Ovim radnjama okrivljeni Z.A. je morao da izvrši krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz člana 142“, prenosi se saopštenje Tužilaštva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala