- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Japanska raketa se samouništila u letu /video/

© AP Photo / Kyodo news/Tanegashima Space CenterLansiranje japanske rakete H3
Lansiranje japanske rakete H3 - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Lansiranje nove japanske rakete H-3 nije uspelo i ona se samouništila, pošto motor drugog stepena letelice nije uspeo da se upali, saopštila je Japanska agencija za istraživanje svemira.
Raketa H-3, dugačka 57 metara, lansirana je iz svemirskog centra Tanegašima Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA), pošto je prošlog meseca njeno lansiranje odloženo zbog kvara na električnim instalacijama, prenosi agencija Kjodo.
H-3 je sa sobom u orbitu poneo ALOS-3, satelit za posmatranje i upravljanje u katastrofama koji je opremljen i za otkrivanje lansiranja severnokorejskih balističkih raketa.
To je još jedan udarac na japanski svemirski program, pošto se manja raketa Epsilon-6 takođe samouništila posle poletanja u oktobru, jer je odstupila od planirane putanje.
U Japanu su počeli da se javljaju i glasovi za promenu svemirske strategije Japana, pošto je H-3, prva obnovljena glavna svemirska raketa u poslednjih 20 godina, trebalo da omogući toj zemlji da postane konkurentna u žestokoj ekonomskoj trci za lansiranje satelita.
Ministar nauke Keiko Nagaoka izvinila se zbog neuspeha lansiranja rakete. Ona je dodala da je formiran tim koji će ispitati uzroke propalog lansiranja.
Prve fotografije svemira sa teleskopa Džejms Veb - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
DRUŠTVO
„Uzdrmani su temelji nauke“: Astronomi otkrili šest objekata u svemiru koje ne mogu da objasne /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala