- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

SAD ponovo odbile da izdaju vize ruskim diplomatama

© AFP 2023 / DANIEL SLIMSedište UN u Njujorku
Sedište UN u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
Pratite nas
Vašington je ponovo odbio da izda vize nekolicini ruskih diplomata koji su planirali da učestvuju u radnoj grupi za informacione i komunikacione tehnologije u sedištu UN, izjavila je predstavnica Rusije na sastanku Irina Tjažlova.
„Sjedinjene Američke Države su još jednom neosnovano i drsko odbile da izdaju vize pojedinim članovima ruske međuresorne delegacije“, rekla je ona.
Tjažlova je naglasila da ovo nije prvi put da se Vašington ovako ponaša. Prema njenim rečima, ranije su takvi koraci preduzimani protiv šefa ruske delegacije. Diplomata je istakla da SAD time flagrantno krše svoje obaveze za organizovanje i obezbeđivanje rada sedišta UN.
Ona je dodala da Rusija traži od Sekretarijata UN da prekine praksu neizdavanja viza od strane SAD ruskim diplomatama koji putuju u sedište organizacije po svojoj dužnosti.
„Želeli bismo da apelujemo na gospodina predsedavajućeg i Sekretarijat UN sa hitnim zahtevom da preduzmu mere za zaustavljanje takve pogubne prakse“, rekla je Tjažlova.
Iz kancelarije generalnog sekretara UN Antonija Gutereša nakon toga su saopštili da se nadaju da će problem sa izdavanjem američkih viza ruskim diplomatama biti rešen.
„To je problem. I nadamo se da će ga zemlja-domaćin rešiti“, izjavio je zamenik portparola generalnog sekretara Farhan Hak.
Prema sporazumu između organizacije i SAD kao zemlje-domaćina sedišta, američke vlasti ne bi trebalo da sprečavaju predstavnike i zvaničnike zemalja-članica da posete UN. Ranije je Vašington više puta odbijao da izda dokumenta ruskim diplomatama i ekspertima koji su planirali da učestvuju na konferencijama UN.
Moskva je, sa svoje strane, više puta naglašavala da je ovo grubo kršenje, jer izdavanje viza delegatima nije privilegija, već međunarodno-pravna obaveza Sjedinjenih Američkih Država.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
RUSIJA
Lavrov o vizama: Dužnost Gutereša da svim delegacijama osigura učešće na Generalnoj skupštini UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala