- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Otkriveni novi mejlovi: Fauči naručio rad da opovrgne da je kovid procureo iz laboratorije u Vuhanu

© AFP 2023 / SAUL LOEBVodeći američki epidemiolog i savetnik Bele kuće za pandemiju virusa korona Entoni Fauči.
Vodeći američki epidemiolog i savetnik Bele kuće za pandemiju virusa korona Entoni Fauči. - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
Pratite nas
Novootkriveni mejlovi pokazuju da je vodeći američki epidemiolog dr Entoni Fauči naručio u februaru 2020. godine naučni rad da opovrgne teoriju da je virus korone procureo iz laboratorije u kineskom Vuhanu, piše „Njujork post“.
Osam sedmica kasnije, Fauči je stajao pored tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa na konferenciji za novinare u Beloj kući, citirajući taj dokument kao dokaz da je teorija curenja virusa iz laboratorije neverovatna, pretvarajući se da nema nikakve veze s tim radom i da ne poznaje autore, navodi list.
Fauči je, 17. aprila 2020, na pitanje novinara da li je virus mogao da dođe iz kineske laboratorije, odgovorio da to nije moguće, pozivajući se na rad pod nazivom „Proksimalno poreklo SARS-CoV-2“, koji je poslat Faučiju na uređivanje u obliku nacrta i ponovo na konačno odobrenje, pre nego što je objavljen je u časopisu „Nature Medicine“, 17. februara 2020.
Rad je napisan četiri dana nakon što su Fauči i njegov šef američkih Nacionalnih instituta za zdravlje Frensis Kolins, razgovarali sa četvoricom autora o izveštajima da je kovid-19 možda procureo iz laboratorije u Vuhanu.
Podkomitet za nadzor Predstavničkog doma Kongresa, koji predvodi Republikanska stranka, objavio je u nedelju mejlove u kojima koautor, dr Kristijan Andersen, priznaje da ga je Fauči „naterao“ da napiše rad sa ciljem da „pobije“ teoriju o curenja iz laboratorije.
Tadašnji šef britanske neprofitne organizacije „Wellcome Trust“ Džeremi Farar, koja ima istorijske veze sa farmaceutskom industrijom i „Gejts fondacijom“, uneo je promenu u tom radu na objavljivanja.
Farar je, naime, poslao mejl u kojem je tražio da u radu izraz „malo verovatno“ bude zamenjen sa „neverovatno“, u rečenici o poreklu curenja virusa iz laboratorije, koja je glasila: „Malo je verovatno da se SARS-CoV-2 pojavio laboratorijskom manipulacijom postojećeg virusa korona povezanog sa SARS-om ”.
Laborant testira uzorke virusa korona u laboratoriji u kineskom Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
SVET
Direktor FBI: Virus korona najverovatnije procureo iz laboratorije u Vuhanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala