- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Jedinstveno: Beloruski i ruski naučnici prave nazalnu vakcinu protiv tuberkuloze

CC0 / Pixabay / Vakcina
Vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
Pratite nas
Beloruski i ruski naučnici će napraviti nazalnu vakcinu protiv tuberkuloze, navodi se u izveštaju Stalnog komiteta Savezne države.
Sekretar Savezne države Dmitrij Mezencev se sastao sa direktorom Naučno-istraživačkog instituta za grip „Smorodincev“ Dmitrijem Lioznovom. Tokom sastanka su razmotreni osnovni pravci saradnje ruskog instituta sa beloruskim kolegama. Podignuta je i tema saveznog projekta za razvoj preparata protiv tuberkuloze.

„Projekat je unikatan. Prvo će biti sprovedena klinička ispitivanja vektorske vakcine za imunoterapiju protiv tuberkuloze koja će se primenjivati nazalno u obliku kapi“, izjavio je Lioznov.

Mezencev je rekao da su Ministarstva zdravlja obe zemlje spremna da podrže projekat.
Belorusija je prva zemlja u kojoj su se punile ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“. Sada Belorusija proizvodi svoju vakcinu čija će primena protiv kovida 19 početi tokom 2024. godine.
Formiranje platforme za vakcinu, kako su primetile beloruske vlasti, važan je korak ka proizvodnji svih lekova, ne samo protiv virusa korona. U planu je izgradnja posebne fabrike u kojoj će se proizvoditi imunobiološki lekovi.
Pluća - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kovid 19 više nije najveći globalni infektivni ubica, na neslavni tron vratila se „stara“ bolest
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala