- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Guverner NBS: Inflacija bi na kraju godine trebalo da bude duplo manja nego na početku

© Tanjug / JADRANKA ILIĆJorgovanka Tabaković
Jorgovanka Tabaković - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
Pratite nas
Februarske makro projekcije u Srbiji ukazuju na popravljanje u svim segmentima i inflacija bi na kraju godine trebalo da bude dvostruko niža nego na početku, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.
Tabakovićeva je, na otvaranju jubilarnog 30 Kopaonik biznis foruma, ukazala da dostiže višedecenijske maksimume u velikom broju zemalja, a da su u Srbiji u 2022. na inflaciju najviše uticali cene energenata i hrane.
„U Srbiji nismo zakasnili sa reakcijom, postepeno smo od oktobra 2021. godine zaoštravali monetarne uslove, prvo povećanjem izvršne repo stope. Monetarne uslove prilagođavamo češće i to nam daje fleksibilnost u vođenju monetarne politike“, rekla je Tabakovićeva.
Podsetila je da je od aprila prošle godine referentna kamatna stopa povećana sa jedan odsto na 5,5 odsto.
„Pomogli smo i otplatu kredita, a mere Vlade Srbije ublažiće uticaj troškovnih pritisaka iz inostranstva na građane i privredu“.
Govoreći o očekivanjima za naredni period, rekla je da rizici u svetu ostaju, ali da nove projekcije u odnosu na treći lanjski kvartal daju razloge za optimizam.
„I u Srbiji februarske makro projekcije ukazuju na popravljanje u svim segmentima, projektovana inflacije je prvi put za poslednje dve godine niža nego u prethodnoj projekciji. Krajem ove godine bi trebalo da bude duplo niža nego na početku godine“, kazala je Tabakovićeva.
Inflacija bi 2023. i 2024. godine, prema njenim rečima, trebalo da bude niža od projektovane.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala