- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Gde završavaju ukradeni bicikli: Istraživači zaključili da ne treba odustati od potrage

CC0 / Pixabay / Bicikl
Bicikl - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
Pratite nas
Postoji velika šansa da vratite svoj bicikl ako ste ga opremili uređajem za praćenje, kažu stručnjaci.
Jednom kada otkriju da je njihov bicikl ukraden, mnogi brzo gube nadu da će ga ikad više videti i onda nabave novi, ali nova studija „Instituta za tehnologiju Masačusets“ (MIT) i tehnološkog univerziteta „Delft“ u Holandiji sugeriše da ne treba odmah odustati.
Kako bi saznali šta se tačno događa sa ukradenim biciklima, naučni tim je rasporedio ukupno 100 bicikala, koji mogu da se prate dži-pi-esom, na 20 glavnih lokacija za krađu bicikala u Amsterdamu.
Posle pet meseci ukradeno je 70 odsto bicikala, a prvi je ukraden već nakon dva dana, navodi se u studiji MIT-a. Začudo, 50 od 70 ukradenih bicikala još uvek se kretalo lokalno nakon krađe, pokazali su podaci dži-pi-esa.
Zbog toga su naučnici zaključili da se većina bicikala ili preprodala u roku od 20 minuta nakon krađe ili su lopovi sami počeli da ih koriste.
Ti nalazi sugerišu da još uvek postoji šansa da vratite svoj bicikl ako ste ga opremili uređajem za praćenje. Takođe, krađu bi trebalo prijaviti policiji, pogotovo ako još uvek znate broj okvira.
Procenjuje se da su samo 20 bicikala raspoređenih u Amsterdamu ukrale organizovane kriminalne bande, jer su se mnogi od njih ubrzo pojavljivali na istom mestu posle krađe.
Taj uzorak ukazuje na sistemsku krađu, transport i preprodaju, rekli su istraživači.
U Amsterdamu se svake godine ukrade oko 80.000 bicikala, ali krađe bicikala retko se prijavljuju, navodi se u studiji, preneo je „Jutarnji list“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala