- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Neverovatan slučaj diskriminacije – Nemci ga „drže na ledu“ zbog Rusije

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaGael Ondua: Kopačka sa zastavama Kameruna i Rusije
Gael Ondua: Kopačka sa zastavama Kameruna i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
Pratite nas
Gael Ondua, reprezentativac Kameruna, tokom Svetskog prvenstva u fudbalu izveo je herojski čin i na terene je izlazio u kopačkama sa zastavom Rusije, države u kojoj je godinama igrao i čiji pasoš poseduje, ali je zbog toga sada u nemilosti i onemogućeno mu je da se bavi svojim poslom.
Ondua je profesionalnu afirmaciju stekao igrajući u moskovskim ekipama Lokomotiva i CSKA, a na Mundijalu je odigrao dve utakmice – i na obe je nosio rusku zastavu na kopačkama, a jedna od njih je bila i protiv Srbije.
Ipak, posle Mundijala suočio se sa velikom neprijatnošću jer nemački Hanover, sa kojim ima ugovor, ne želi da mu dozvoli da igra fudbal.
© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaGael Ondua
Gael Ondua - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
Gael Ondua
„Moj fudbalski život se drastično promenio i već nekoliko meseci samo treniram, održavam formu, ali sam odsečen od najvažnijeg i najvoljenijeg dela svog posla – odsečen sam od igranja fudbala“, naveo je Ondua.
Dosad nije bilo problema u njegovoj karijeri, bio je standardan igrač čak i u ukrajinskoj Zorji, ali se sve promenilo pošto je u Kataru ponosno pokazao svetu da poštuje Rusiju, državu u kojoj je odrastao.
Nije Ondua fudbaler svetske klase, treba biti iskren, ali je neverovatno da učesnik Mundijala, naročito i u ekipi kakva je Hanover, sa velikim kadrovskim problemima, ne može da dobije ni sekund na terenu.
Stvar je jasna – radi se o diskriminaciji zbog Rusije, ali naravno da niko to u Nemačkoj, ali ni u Evropi, neće priznati.
„Treniram, idem na sastanke, radim analize, učestvujem u trening utakmicama u ekipi, radim u teretani... Ja sam timski igrač, imam važeći ugovor i obavljam svoje obaveze. Ide ka tome da me prebace ili u drugu ekipu ili da me otpuste... Mislim da razumete razloge. Svi ste videli, ja sam u klubu registrovan kao fudbaler iz Rusije, ali sam i osoba koja uvek ima svoj stav. I sada plaćam cenu za to“, istakao je Ondua.
Zbog toga, kako kaže, ne žali, njegov ugovor ističe na leto i biće slobodan u izboru sredine, čak postoji i velika mogućnost da se vrati u Rusiju jer je moguće da se u Evropi još na nekom mestu susretne sa diskriminacijom.
Za to vreme, radi, trenira, uči psihologiju, gleda sovjetske komedije i bavi se društvenim mrežama, dok čeka da se vrati svojoj omiljenoj aktivnosti – igranju fudbala.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala