- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Dugo čekane socijalne karte: Da li i koliko pomažu siromašnima | Energija Sputnjika

© Sputnik / Lola ĐorđevićNarodna kuhinja
Narodna kuhinja - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
Pratite nas
Iako su socijalne karte u Srbiji najavljivane maltene odmah posle 2000. godine Zakon o socijalnim kartama donet je tek februara 2021. godine a njegova primena počela je 1. marta prošle godine.
Pitanje je, naravno: Zašto je državi toliko trebalo da se donese ovaj zakon? Zašto, kao i mnoga druga rešenja nije prepisala zakonodavna rešenja iz EU? Gde smo po pitanju zakonskog rešenja o socijalnim kartama u odnosu na druge zemlje?
Ono osnovno, da se, pre svega ekonomski pomogne svim najsiromašniji građanima Srbije ovaj zakon komplikuje. Stručnjaci ukazuju da nije na pravi način definisao socijalno-ekonomski status pojedinca i sa njim povezanih lica pa su neki od primalaca socijalne pomoći “ispali” iz sistema.
Socijalne karte su najavljivane kao put ka „pravednijem ostvarivanju socijalnih prava građana“. Ali, on ne podrazumeva sveobuhvatne podatke o svima nama i o našem dohotku i našoj imovini, pa dok neke izostavlja drugima pruža put ka potencijalnim malverzacijama jer.
Zakon definiše da sistem funkcioniše na prijavljivanju, što znači da samo u slučaju da osoba dođe i prijavi se može da dobije (ili ne dobije) socijalnu pomoć. Dakle, o onima koji nisu obavešteni ili ne mogu da da se prijave za socijalnu pomoć država ne brine.
Sagovornik “Energije Sputnjika” dr Petar Đukić redovni profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta i član Naučnog društva ekonomista Srbije je po usvajanju ovog zakona istakao da je najbolja socijalna politika razvojna politika koja donosi ulaganja, tehnološki razvoj, nova radna mesta i viši standard građana. Ukazao je, takođe da zakon treba samo da uvede državnu administraciju u težak proces koji može da se pretvori u beskrajno administriranje i da je, „od administriranja do korupcije, kratak je put“.
Pitamo ga šta danas kaže, koliko je socijalno i ekonomski ugroženih građana u Srbiji i koliko država izdvaja za njihovo zbrinjavanje.
Jedan od primera gde je opao broj korisnika je, na primer, primena Uredbe o energetksi ugroženim kupcima. Čini se, naime, da mnogi građani Srbije, pogotovo oni u ruralnim područjima ne znaju ni za mogućnost da im država pomogne kako da sebi obezbede nužne energente ili nekim od vidova socijalne pomoći. Zato se nameće pitanje: Kako bi trebalo organizovati i samu izradu socijalnih karata i pomoć ugroženim građanima?
Energija Sputnjika, 6.3.2023.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala