Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Beograd kao jedini neutralni grad u Evropi idealan za rusko-ukrajinske pregovore – uz jedan uslov

© Sputnik / Aleksandar MilačićBeograd
Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
Pratite nas
Odlazeći češki predsednik Miloš Zeman predložio je Beograd kao jedno od mesta na kojima bi moglo doći do rusko-ukrajinskih mirovnih pregovora. Od ponuđenih lokacija u Evropi, srpski glavni grad mogao bi biti prvi izbor, pod uslovom da Srbija sačuva svoju neutralnost i ne prihvati tzv. francusko-nemački plan o Kosovu.
Odlazeći češki predsednik Miloš Zeman izjavio je da bi Srbija mogla biti među nekoliko zemalja koje su zahvaljujući relativno neutralnoj poziciji u stanju da posreduju da se u mirovnim pregovorima dogovori kraj rata u Ukrajini.
„Rat očigledno neće završiti totalnim porazom jedne od dve zaraćene strane tako da će nastati primirje, a posle njega i mir. Neko tu mora da posreduje. S aspekta relativno neutralne pozicije između obe strane to mogu biti Kina, Turska, Srbija, Izrael, Austrija, o čemu sam razgovarao sa predsednikom Van der Belenom i Mađarska, o čemu sam razgovarao sa Katalin Novak“, rekao je Zeman.

Preduslovi za pregovore u Beogradu

Osnovni preduslov za Srbije kao posrednika u bilo kakvim pregovorima je da ne potpiše tzv. francusko-nemački plan za Kosovo, kaže za Sputnjik naučni savetnik u beogradskom Institutu za evropske studije i predavač na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose dr Stevan Gajić.
Ukoliko bi Srbija prihvatila taj plan, više ne bi bilo reči o bilo kakvoj neutralnosti već bi u potpunosti potpala pod zapadnu čizmu, ali ako se odupre, onda bi imala šansu za istinsku neutralnost.
Drugi preduslov, odnosno jedina solucija u kojoj Rusija može biti pregovarač je vojni slom Ukrajine jer onda bi Zapad jednostavno pokušao da spasava sve što se spasiti može. Dok god Zapad bude imao ideju da u Rusiji može doći do prevrata ili da se ona može vojno slomiti, guraće ideju o nastavku rata.
„Ono što mislim da će poremetiti tu stvar su američki predsednički izbori koji dolaze i talas nezadovoljstava po Evropi koji će sigurno uslediti ove godine. Znači, politički problemi koji bi mogli da ih navedu da pokušaju bar da zaokruže Ukrajinu i ne izađu kao potpuni gubitnici, ne bi li bar deo problema skinuli sa vrata“.

Ukrajina neće biti subjekt u pregovorima

Kad je reč o Milošu Zemanu, on je i ranije imao a i sad ima plemenite namere, ali Gajić smatra da njegov predlog sada nije relevantan, zato što je odlazeći predsednik, a i dok je bio u punom mandatu, bio je praktično disident u EU i NATO-u.
Specijalna operacija u Ukrajini
Peskov o pregovorima sa Ukrajinom: Od ovoga nikada nećemo odustati
Po završetku rata, Ukrajina neće biti subjekt u pregovorima, već će istinski pregovarati Rusija i SAD, a što se više budu približavali američki predsednički izbori, to će Amerikancima biti manje stalo do Ukrajine.
Gajić je uveren da će jedna od linija napada na Bajdena unutar SAD, biti i umešanost njegovog sina u korupcionaške afere u Ukrajini, uz tezu da je američko angažovanje imalo veze i sa pokrivanjem afera Hantera Bajdena.

Beograd – jedini neutralni grad u Evropi

Uslov za eventualne pregovore je pobeda Rusije u ratu, pod uslovom da bi Zapad želeo pregovore a Rusija bude smatrala za shodno da treba pregovarati o bilo čemu i tad bi Beograd bio jedini neutralni teren u Evropi, smatra Gajić.
„Ako govorimo o Evropi, Beograd zaista ostaje kao jedina logična adresa“.
Ukoliko bi se eventualni rusko-ukrajinski mirovni pregovori održali u Beogradu, to bi dalo određenu težinu Srbiji u međunarodnim odnosima i sigurno bi imalo pozitivne posledice po našu zemlju.
„U svetu koji je ponovo duboko podeljen opet se Beograd nalazi na toj granici. Na granici je i ima priliku, ali upravo zato što je na granici stalno smo pod pritiskom Zapada da nas usisa i da budemo njihova periferija. Što je potpuno suprotno od statusa neutralnosti koji je privlačan, dobar i zgodan zato što su sve strane zainteresovane da imaju mesto gde će se susresti. U suprotnom, postali bismo jedna duboka provincija, kao što su to postale Crna Gora ili Makedonija“, zaključio je Gajić.
Poseta češkog predsednika Miloša Zemana Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
SRBIJA
Zeman: Za prelet NATO aviona tokom bombardovanja Srbije sam se namerno izvinio u Pragu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala