- Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
MOJA PRIČA
Donosimo vam životne priče, reportaže i neobične sudbine ljudi koji društvo čine boljim.

Svi mogu da pomognu! Ovo nema cenu - osmeh deteta kad ponovo dobije kosu

© Foto : Sputnjiku ustupila Daška SekulićMila i Marko, najbolji vlasuljar na svetu
Mila i Marko, najbolji vlasuljar na svetu - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
Pratite nas
Ne mogu da opišem koja je to bila radost i oduševljenje kada je dobila periku, dolazila je iz škole sa suzama, deca su bila surova. Mnogi ne shvataju koliko detetu može biti važna kosa, srećom ima i onih koji znaju, kojima smo zahvalni, kaže za Sputnjik Daška Sekulić, mama devojčice Mile iz Loznice koja je pre osam godina imala tumor na mozgu.
Mila je, kada se razbolela, imala pet godina, da bi se izlečila prošla je kroz osam hemioterapija i 30 zračenja glave i kičme. Izgubila je kosu, posle svega što je prošla, to joj je najteže padalo, posebno kad je pošla u školu, priča nam njena majka.
„Čak je dolazila u situaciju, kad krene kući u školskom dvorištu, da se uperi prst u nju, „ti si ćelava, kako možete sa njom da se družite, ćelo ćelavi...“ Dođe kući sa suzama u očima. Meni je kao majci najbitnije njeno zdravlje, to sam joj i pričala, bitno je ljubice moja da si ti živa i zdrava, da li ima kose ili nema, to je najmanji problem. Ali tu su deca, i deca koja su jako surova i okrutna“.
Sa Udruženjem „Uvek sa decom“, koje pomaže malim pacijentima da dođu do perike i tako lakše prebrode dane posle lečenja Milinu porodicu spojila je lokalna frizerka Vesna Rakić.
© Foto : Sputnjiku ustupila Vesna RakićMila Sekulić i njena frizerka dobrog srca Vesna Rakić.
Mila Sekulić i njena frizerka dobrog srca Vesna Rakić. - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
Mila Sekulić i njena frizerka dobrog srca Vesna Rakić.

Vesna iz Loznice najhumanija

Ona je šampion u prikupljanju kose za perike za decu koja se leče od raka. Od početka akcije pre tri godine u njenom salonu bilo je više od 400 donacija.
Kada je Mila dobila kosu, u samom početku nije bilo lako navići se na promenu:
„Prvo je bio strah kako će druga deca da reaguju, kako sad, odjednom ima šiške. Danas je već drugačije, i samopouzdanje joj je povećano, još ima straha da joj se ne pomeri kad dune vetrić, ali sada je drugačije mnogo“, kaže mama Daška.
Rekorderka u prikupljanju kose u ovom humanitarnoj akciji, Vesna Rakić, frizer je 30 godina, petnaest vodi svoj salon , a poslednjih devet se bavi humanitarnim radom. Sarađuje sa brojnim organizacijama, a od pre tri godine sarađuje sa udruženjem „Uvek sa decom“ koje je spojilo decu, frizere i donatore. U njenom salonu u besplatno je šišane i feniranje za svakoga ko želi da skrati 30 ili više centimetara zdrave kose.
„Kosa mora biti zdrava, može biti i farbana, ali ne blajhana ili sa pramenovima. Najčešće dolaze devojčice od pet do petnaest godina, dolaze majke sa ćerkom, imali smo i mame sa dve ćerke. Puno imamo slučajeva žena koje su se lečile od karcinoma, pa su sad svoju kosu poklonile da bi nekom pomogle. Imali smo i nekoliko dečaka, imamo jednog specijalnog donatora koji gaji kosu samo do dužine potrebne za donaciju. Ošiša se skroz i vidimo ga posle tri godine ponovo“, kaže ova frizerka dobrotvor.
Ona dodaje da bi mogla ceo dan da priča o donatorima iz Loznice, dobrim ljudima koji bi na svojoj kosi mogli da zarade. Mogla bi i ona, ali joj ne pada napamet:
„Imam zdrava dva sina, to mi je sasvim dovoljno da budem zadovoljna žena“, kaže Rakićeva.
© Foto : Sputnjiku ustupila Vesna RakićDušica Petrović i ćerke Emilija i Anastasija iz Loznice, sve tri su dale kosu za izradu perika.
Dušica Petrović i ćerke Emilija i Anastasija iz Loznice, sve tri su dale kosu za izradu perika. - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
Dušica Petrović i ćerke Emilija i Anastasija iz Loznice, sve tri su dale kosu za izradu perika.

Markovi čarobni prsti

I pored njene i dobre volje donatora, ovakva pomoć deci koja se leče od raka ne bi bila moguća da nema Marka Majstorovića. Mladi vlasuljar iz Beograda ovoj deci poklanja ono što drugi ne mogu, on ručno izrađuje perike za decu, po specijalnom takozvanom heir mikro sistemu.
„To znači da su pletene dlaka po dlaka na filmskom tilu, to je rupičasti materijal koji, kada se prisloni na kožu, odaje utisak rasta kose iz kože glave. Sistem izrade je vrlo spor, svaka perika se radi oko dva meseca. Za količinu perika koja je potrebna, treba obezbediti puno vlasuljara i pokriti osnovne troškove proizvodnje“, objašnjava Majstorović.
Njegova radionica i prodaje perike od prirodne dlake zdravim ljudima, koštaju između 1700 do 2500 evra. U Evropi i ostatku sveta mnogo su skuplje, pa bi i on mogao da zaradi više, umesto toga, on u svom radu deci koja pate poklanja taj novac, radom svojih veštih ruku.
„Kod devojaka, odnosno dece tog uzrasta perika ili bilo koji vlasuljarski dodatak radi se na najbolji mogući način upravo iz razloga da ne bi bilo više štete, nego koristi, da ne bi dolazili u situaciju da ih ostala deca zadirkuju u školi“, kaže.
Marko Majstorović i postavlja deci tek izrađene perike, to je momenat zbog koga se, kaže, ceo rad, veliki trud isplati - svaki sat, svaki minut, svaka dlaka provučena kroz platno.
© Foto : Sputnjiku ustupila Daška SekulićNe samo da ponovo ima kosu, Mila sada može i da bira frizuru koju ranije nije mogla
Ne samo da ponovo ima kosu, Mila sada može i da bira frizuru koju ranije nije mogla - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
Ne samo da ponovo ima kosu, Mila sada može i da bira frizuru koju ranije nije mogla
„To nema cenu, to zadovoljstvo kada si u situaciji da pomogneš nekome ko je tako mlad, a nažalost bolestan. Ali, koliko je lepo, toliko je i mučno, obično deca dođu iz unutrašnjosti Srbije u Udruženje ili u našu radionicu, najčešće im perikice predajemo posle hemioterapije. Deca su iznurena, umorna, a ujedno i srećna, uvek se pojavi osmeh na licu. Zbog tog osmeha i guramo dalje i radimo“, kaže Majstorović.

Svi mogu da pomognu

Mila Sekulić, devojčica iz Loznice sa prelepom kosom, sada prima hormon rasta. Kako će izgledati njena kosa u budućnosti, znaće tek kad izađe iz puberteta, ali uvek će imati podršku Udruženja i porodice.
„Ako će njoj biti lakše, uradićemo transplantaciju kose, to je kasnije rešenje za ceo život. Podrška je najvažnija, i moj sin je donirao kosu, Vuk ima devet godina. Gajio je kosu, pa je prošle godine donirao svoj rep da se napravi perika za neku devojčicu, kao za njegovu sestru“.
Za materijal za izradu perike potrebno je 50 hiljada dinara. Sagovornici Sputnjika zato učestvuju i u drugom delu akcije Udruženja „Uvek sa decom“, u sakupljanju donacija. Javljaju se firme, velike i male kompanije, pojedinci. Prošle godine šest perika napravljeno je zahvaljujući donaciji ambasade Katara u Beogradu, a biće ih još.
Svi koji imaju 30 centimetara zdrave kose mogu da pomognu da se deci koja se leče od karcinoma vrati samopouzdanje i osmeh. Ko nema kosu, može da pomogne u nabavci materijala za izradu perika slanjem SMS-a sa tekstom 7175 na broj 7175.
© Foto : Sputnjiku ustupila Daška SekulićPodrška starijoj sestri i svoj deci koja boluju od raka, Vuk je puštao kosu i donirao je za izradu perika.
Podrška starijoj sestri i svoj deci koja boluju od raka, Vuk je puštao kosu i donirao je za izradu perika. - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
Podrška starijoj sestri i svoj deci koja boluju od raka, Vuk je puštao kosu i donirao je za izradu perika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala