- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Predsednik Dume: Amerika prisiljava druge zemlje da finansiraju Ukrajinu

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaPolitičar ispred Državne dume
Političar ispred Državne dume - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
Pratite nas
Predsednik Dume Vjačeslav Volodin optužio je Sjedinjene Američke Države da prisiljavaju druge zemlje da finansiraju Kijev, dok oni značajno manje novca troše u te svrhe.
„Vašington je još jednom pokazao da je osnovni princip njegove politike da koristi druge zemlje kako bi postigao svoje interese. SAD prisiljavaju evropske države da finansiraju kijevski režim pa čak i po cenu dobrobiti svojih građana. Međutim, kako se ispostavilo, Amerika ima značajno manje troškova od ostalih“, napisao je on na Telegramu.
Prema rečima Volodina, SAD su na 12 mestu po potrošnji u cilju podrške Ukrajini, njeni troškovi su 0,37 odsto BDP-a. Pritom, Poljska troši 2,10 odsto BDP-a, zatim slede Estonija, Letonija, Češka, Litvanija, Slovačka, Bugarska, Malta, Norveška, Rumunija i Kipar.
Osim toga, zemlje Evropske unije snose dodatne troškove zbog antiruskih sankcija koje su kao bumerang pogodile njihovu ekonomiju. Tako je opšti obim podrške evropskoj energetici iznosio 571 milijardu evra. Nemačku je to koštalo 7,2 odsto BDP-a, naglasio je Volodin.

„Lideri EU, nastavljajući da isporučuju oružje Kijevu, deluju uprkos nacionalnim interesima na račun svojih građana“, zaključio je on.

Kako je više puta podvlačio predsednik Rusije Vladimir Putin, Rusija ne želi da rasplamsa konflikt u Ukrajini, već da ga okonča. Međutim, zapadne zemlje stalno govore o potrebi da se nastave sukobi, jačaju isporuke oružja i obučavaju ukrajinske vojnike na svojoj teritoriji. U Moskvi su više puta izjavljivali da zapadna vojna pomoć ne obećava Ukrajini ništa dobro i samo odlaže sukob, a transport oružja postaje legitimna meta za rusku vojsku.
Američki specijalci - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Američka tajna operacija u Ukrajini vodi u katastrofu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala