- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Paranoja u Pentagonu: „Ogromni kineski kranovi nas možda špijuniraju“

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Eugene Zelenko/Croppped photo / Kineski lučki kranovi u luci Okland u Kaliforniji
Kineski lučki kranovi u luci Okland u Kaliforniji - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
Pratite nas
Američki zvaničnici zabrinuti su da bi ogromni kineski kranovi, koji se koriste u lukama širom sad, čak i u vojne svrhe, mogli da budu „špijunsko oruđe Pekinga“. Sa druge strane, Kina je ovakve sumnje nazvala „paranoičnim“.
Pojedini američki obaveštajni i zvaničnici Pentagona uporedili su kranove proizvedene u Kini sa Trojanskim konjem, jer navodno „sadrže sofisticirane senzore koji mogu da registruju i prate poreklo i odredište kontejnera“. To je izazvalo zabrinutost u SAD da bi Kina mogla da dođe do informacija o tome šta Amerika šalje u vojne operacije širom sveta, piše „Vol strit džurnal“.
Bivši visoki zvaničnik američke kontraobaveštajne službe Bil Evanina tvrdi da bi pomoću ovih dizalica na daljinu mogao da bude poremećen protok robe.
Predstavnik ambasade Kine u Vašingtonu rekao je da su tvrdnje SAD podstaknute paranojom kako bi se ometala trgovinska i ekonomska saradnja sa Kinom.
„Igranje na 'kinesku kartu' i iznošenje teorije o 'kineskoj pretnji' je neodgovorno i naškodiće interesima Sjedinjenih Američkih Država“, navedeno je u saopštenju ambasade.
Posle slučaja kineskih balona, kineski kranovi su nova opsesija u SAD, pa tako novim zakonskim propisima o odbrambenoj politici, pomorska služba ministarstva saobraćaja moda da uradi studiju o tome da li dizalice strane proizvodnje predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost.
Američki zvaničnici, međutim, nisu izneli nijedan primer korišćenja kineskih dizalica, koje su se pojavile na američkom tržištu još pre dve decenije, u špijunske svrhe.
Vol strit džurnal podseća da su američki obaveštajci u svojim procenama još 2021. navodili kako bi Peking mogao da pokuša da poremeti saobraćaj u lukama ili da prikuplja podatke o vojnoj opremi koja se iz SAD šalje u svet, ali nisu naveli da li su dizalice korišćene za špijunažu.
Na koga je Kina stavila ulog u ukrajinskoj partiji šaha, pogledajte u našoj emisiji Svet sa Sputnjikom:
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
SVET
Amerika sprema novi ekonomski udar na Kinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala