- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kako će otpuštanja u IT gigantima uticati na srpsko tržište

CC0 / Unsplash/Sigmund / IT industrija
IT industrija - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
Pratite nas
Direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Bjelotomić izjavio je da velika otpuštanja u IT gigantima u svetu neće mnogo uticati na srpsko IT tržište koje se, pre svega, bavi servisima i ima ljude kao najveću vrednost.
Bjelotomić, koji je učestvovao na panelu „Investicije u startape: Kako i u koga?“ na Kopaonik biznis forumu, rekao je za Tanjug da je izvoz IT servisa u Srbiji u proteklih pet, šest godina počeo značajno da raste i podsetio da je prošle godine zabeležen rekordan izvoz IKT usluga.
Napomenuo je da je globalna privreda u „blagom kočenju“ i da će to imati uticaja i na IT sektor, ali se nada da do formalne recesije u svetu neće doći.
„Ono što se dešava na američkom tržištu, velika otpuštanja u IT gigantima, ne treba stavljati u kontekst našeg tržišta, jer je drugačije. Pre svega, mi se bavimo IT servisima i naša najveća vrednost su ljudi“, ocenio je Bjelotomić.
Srbija, kaže Bjelotomić, ima dva izvora novih ljudi u IT sektoru, jedan je nova generacija koja nam dolazi, dok je drugi prekvalifikacija.
„Oni na kursevima steknu osnovna znanja iz IT, a kasnije ih na svom radnom mestu dalje razvijaju“, dodaje direktor Inicijative Digitalna Srbija.
Naveo je da je u doba korone IT sektor imao blagi potres, ali da je to trajalo samo prva dva meseca.
„Zanimljivo je da je pod najvećim uticajem tada bila industrija turizma i ugostiteljstva. Mnogo naših kompanija je radilo za te sektore, ali vrlo brzo su uspele da se diverzifikuju ka nekim stvarima koje su bile traženije u tom periodu. Na osnovu toga, verujem da ćemo i ovo što se sada dešava uspeti da prebrodimo diverzifikacijom ka nekim novim tržištima“, smatra Bjelotomić.
Pored toga što je 2022. godina bila izazovna, startap kompanije su u toj godini kreirale 2.000 radnih mesta, dodao je on.
Istakao je da dodatno ohrabruje činjenica da istraživanja pokazuju da taj broj ove godine ide i do 3.000 radnih mesta.
Znak Gugla u Ekspo centru u Šangaju - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
EKONOMIJA
Gugl otpušta 12.000 radnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala