- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Belorusija i Rusija povećavaju proizvodnju aviona Su-25 /video/

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRuski jurišni avion Su-25 "grač" u zoni specijalne vojne operacije
Ruski jurišni avion Su-25 grač u zoni specijalne vojne operacije  - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
Pratite nas
Belorusija i Rusija će povećati proizvodnju aviona, između ostalog i lovaca i jurišnika Su-25, izjavio je zamenik dekan fakulteta za naučni rad vojne akademije Belorusije Andrej Bogodelj.
Prema njegovim rečima, Belorusija ima dobru bazu za remont aviona, jer ima tri fabrike koje proizvode delove za ruske avione, kako za vojne tako i za civilne.

„Bez obzira na to što je naša škola dobra, bez pomoći ruskih kolega bi bilo teško da je razvijamo. Mi ćemo stvarati i povećati naše mogućnosti zahvaljujući ruskim kolegama koji će doprineti formiranju moderne borbene avijacije“, rekao je pukovnik za televiziju BelTA.

Dodao je da se na južnoj granici Belorusije već nalaze lovci i jurišni avioni koji uspešno rešavaju zadatke u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini.

„Trenutno se primat u vazduhu, izolacija rejona u kome se vode borbe, naravno, oslanja na borbenu avijaciju. Mislim, da mnoge zemlje na svetu nisu u mogućnosti da tako nešto sprovode“, konstatovao je on.

Su-25 u Belorusiji

Beloruski predsednik je u februaru, na sastanku sa ruskim kolegom, rekao da je Belorusija spremna da montira jurišne avione Su-25, koji su se dobro pokazali u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Dodao je da je neophodna pomoć ruskih kolega.
Jurišni avioni se već dugo nalaze u beloruskoj vojsci i deo su vazduhoplovne komponente Savezne države.
Su-25 je projektovan za vazdušnu podršku kopnenim snagama na bojnom polju i može da obavlja borbene zadatke i danju i noću. Zbog svog izgleda je dobio naziv „Grač“ (ptica gačak, vrsta vrane).
Avion Su-27 - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Su-27 — lovac koji uteruje strah u kosti pilotima NATO: Sve je počelo u Vijetnamu...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala