Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Postupiti po naređenju: Šta se traži od Srbije u dijalogu s Prištinom

© AP Photo / Virginia MayoAleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti
Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
Pratite nas
Visoki a anonimni funkcioner Evropske unije, čiji su identitet znali svi novinari koje je okupio u Briselu pod uslovom da ga ne razotkriju, prošlog petka je najavio da će ponedeljak biti dan D u pregovorima Beograda i Prištine, jer će biti prihvaćen evropski plan za Kosovo koji „predstavlja i de fakto priznanje“ njegove samoproglašene nezavisnosti.
„Očekivanja u Briselu su“, preneo je američki Radio Slobodna Evropa reči ovog anonimnog zvaničnika, „da će strane prihvatiti evropski predlog”. Pri čemu, naglašeno je brutalno, „plan nije predmet rasprave i neće se dozvoliti izmene u tekstu, ali se svakako očekuje od strana da se izjasne da prihvataju ovaj plan”. A „na sastanku će se isključivo raspravljati o modalitetima njegove primene”.

Pretnje Miroslava Lajčaka

Dakle, sve je uoči ponedeljka bilo unapred rešeno, a naše je bilo samo da se pojavimo i da postupimo po naređenju o „de fakto priznanju Kosova“ koje je imalo da se izvrši tog 27. februara.
„Očekujemo da će plan biti prihvaćen. Svi znaju šta očekujemo od sastanka u ponedeljak”, poručivao je istovremeno, samouvereno, i posrednik Evropske unije Miroslav Lajčak, uz arogantnu pretnju:
„Ne želim da ulazim sada u to koje bi bile negativne posledice (odbijanja tog predloga). Mislim da je svima jasno da se ne govori ’ne’ Evropskoj uniji i Americi”.
Ispostaviće se — otkrio je to dan posle briselskog sastanka predsednik Srbije Aleksandar Vučić — da je onaj anonimni a visoki zvaničnik Evropske unije koji je razgovarao s odabranom grupom novinara, da im najavi de fakto priznanje Kosova, bio sam Miroslav Lajčak. Uradio je to, nema mnogo drugih razložnih objašnjenja, da bi pojačao pritisak pred početak ključnog sastanka. I da bi usput otklonio svaku eventualnu dilemu oko toga da li bi prihvatanje ovog plana značilo totalni slom i poniženje onoga što bi ostalo od Srbije. Da, značilo bi baš to.
A možda je i samo Lajčak bio ubeđen da je nemoguće odbiti njega i njegove nalogodavce, otprilike, u meri u kojoj sam nije sposoban ni da zamisli da ne ispuni naređenje koje dobije.

Faktičko priznanje

No, to što se ispostavilo da je Miroslav Lajčak onaj evropski anonimus — na njegovom mestu mogao je da bude i bilo koji drugi sličan anonimus — i nije toliko važno koliko to što se ispostavilo i da je u jednom aspektu on ipak bio u pravu. Naime, njihov plan zaista podrazumeva faktičko priznanje Kosova.
Uzgred: taj plan, koji je postao poznat kao francusko-nemački jer su ga ovom prilikom reaktivirali predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc — nimalo originalno, doduše, jer je reč o pukoj kopiji sporazuma dve Nemačke od pre 50 godina, koja je Srbiji velikodušno nuđena i 2007. — u međuvremenu je postao evropski plan jer su ga podržale i sve članice Evropske unije.
A u stvari je to NATO plan za razbijanje Srbije, nastavak njihove agresije na našu zemlju iz 1999, što je sredinom februara i potvrdio Havijer Kolomina, zamenik nekog pomoćnika generalnog sekretara NATO-a. On je opomenuo da je „jasno stavio do znanja da NATO podržava taj plan”, da je tu poruku preneo Aljbinu Kurtiju i Aleksandru Vučiću, te da „očekuje da oni taj plan sprovedu u najkraćem mogućem roku”.
Potom je anonimus Lajčak reagovao na komandu koja je data pa je i sam počeo da prenosi citirana uputstva iste sadržine.
Da bi Evropska unija, nakon što je u više navrata puštala da njen NATO plan za Kosovo procuri do podobnih medija ali ga je zvanično, sasvim demokratski inače, držala u tajnosti, u ponedeljak uveče taj plan napokon stavila na uvid javnosti.
Pokazalo se da je u tom „uzmi ili ostavi” NATO dokumentu sve ono što je Vučić i priznao da jeste još u onoj mučnoj raspravi o Kosovu i Metohiji u Skupštini Srbije; „nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, „jednaka prava” u smislu „suverene jednakosti država” predviđene Poveljom Ujedinjenih nacija, tu je i odredba u stavu 2 člana 4 da se „Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”, i tako dalje, rečju, malo je tamo ičega što uz više ili malo manje grubosti ne narušava Ustav Srbije. Rezoluciju 1244 da i ne spominjemo, pošto to ne čine ni autori ovog ultimativnog predloga, iako se cinično, ili samo licemerno, pozivaju na Povelju Ujedinjenih nacija. To je valjda taj njihov „poredak zasnovan na pravilima”.

Ko unosi zabunu

A zabunu je, očigledno, namerno, uneo šef EU diplomatije Žozep Borelj koji je, posle onakvih samouverenih najava anonimusa Lajčaka i njihovih NATO komandanata, imao jasnu potrebu, štaviše, nuždu, da se nečim pohvali. Pa se zato posle sastanka i pohvalio nejasnom formulacijom da su se Vučić i Kurti „pod posredovanjem Evropske unije saglasili da nisu potrebni dalji razgovori o predlogu Evropske unije”, te da su „strane iskazale spremnost da nastave s implementacijom sporazuma. Potrebni su dalji pregovori kako bi se ustanovili konkretni modaliteti implementacije odredbi”.
Šta je, međutim, Borelj zapravo hteo da kaže, rekao je Aljbin Kurti: „Bio sam spreman da potpišem, ali je druga strana to odbila”.
To je potom, u utorak uveče na RTS-u, potvrdio i Aleksandar Vučić. Ništa nije potpisao, rekao je, i ponovio obećanje da neće potpisati „uzmi ili ostavi” predlog o takozvanom Kosovu u UN koji suprotan Ustavu Srbije. Precizirao je i da se njegovo shvatanje implementacije odnosi na Zajednicu srpskih opština, dogovore o regionalnom predstavljanju, carinske pečate i tome slično. Videćemo šta će na to da kaže druga strana. Inače, svi ostali u Briselu su ta druga strana. Uostalom, kao i ’99.
Šta će sada reći druga strana? Šta čeka Srbiju na sastancima u martu? I zašto se Zapadu žuri da baš sada reši pitanje Kosova i Metohije?
O ovim su pitanjima u „Novom Sputnjik poretku” govorili diplomata Zoran Milivojević i politikolog Aleksandar Pavić:
Anketa
Da li bi Srbija trebalo da prihvati zapadni plan za Kosovo?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala