- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Poslednji film Puriše Đorđevića: Ogromnom hrabrošću i energijom do remek-dela

© Sputnik / Aleksandar MilačićPuriša Đorđević
Puriša Đorđević - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
Pratite nas
Puriša Đorđević je u svojoj 98. godini imao ambicije, snage i hrabrosti da se upusti u zahtevnu priču na šta se niko drugi nije osmelio. Stalno je govorio da mu je to pretposlednji film i time nam je davao do znanja da je život borba, kaže Radivoje Bukvić koji tumači glavnu ulogu u filmu „Usta puna zemlje“.
Film „Usta puna zemlje“, poslednji film Puriše Đorđevića (1924-2022), koji je snimio prema istoimenom romanu Branimira Šćepanovića, ostvarivši svoju višedecenijsku želju, biće premijrno prikazan u nedelju, 5. marta, na zatvaranju 51. FEST-a.

Put kroz kaljugu civilizacije ka osvajanju slobode

Karakterističan film Puriše Đorđevića koji kroz glavnog junaka Marka priča priču o sopstvenom životu, odrastanju i putu koji svaki čovek prolazi od rođenja do smrti, putu borbe koja je kod Đorđevića duboko ukorenjena u antifašizmu.
© Tanjug / Vladimir ŠporčićEkipa filma "Usta puna zemlje" Puriše Đorđevića
Ekipa filma Usta puna zemlje Puriše Đorđevića - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
Ekipa filma "Usta puna zemlje" Puriše Đorđevića
Đorđević nas vodi kroz suptilne emocije svog glavnog protagoniste kojeg uvlači u nesvakidašnje situacije pomognut maestralnim Šćepanovićevim romanom.
Njegov glavni junak nam pokazuje put kroz kaljugu civilizacije ka izgubljenoj duhovnosti i osvajanju slobode.

„Šćepanovićev roman znam 20 godina i kada sam ga pročitao, razmišljao sam koliko bi bilo dobro ekranizvati ga. Zaboravio sam na tu svoju maštariju. Kada me je Ljubiša Ristić pozvao i pomenuo ime pisca i romana, odmah sam prihvatio, jer sam shvatio da ćemo raditi remek-delo. Purišu nisam poznaovao. Retko ko bi imao hrabrosti da uđe u jednu takvu priču, ali se ispostavilo da je Puriša u svojoj 98. godini imao ambicije, snage i hrabrosti. Ući u filmski narativ maltene bez dijaloga je ravno ludilu i za to je potrebna ogromna hrbost i samopouzdnje“, ističe Bukvić

Puriša je bio Mladonemir, ne Mladomir

Bukvić se priseća da bi se Puriša naljutio kada bi neko rekao da su mu „Usta puna zemlje“ poslednji film:

„Stalno je govorio da mu je to pretposlednji film i time nam je svima davao do znanja da je život borba i da se ne sme odustajati čak ni u njegovim godinama. U njemu sam video mladalačku energiju kakvu retko srećem i u ljudima svoje generacije. Njegovo ime Mladomir opisuje njegov duh, ali nije bio miran. Bio je Mladonemir“.

Napominje i da se u svakom razgovoru sa Purišom videla njegova ogromna želja da ekranizuje Šćepanovićevu knjigu o čemu je maštao decenijama:
„Želeo je da svaki trenutak iskoristi da unapredi priču koja je sama po sebi fantastična. Jedno je pisanje scenarija, drugo snimanje filma. Ono što se slikom može ispričati, ne bi trebalo da se spominje u dijalogu. On je to znao i umeo je improvizacijom da nadomesti tekst. Bio je i fantastičan glumac, ali i jako mudar jer je uzeo Ognjena (Petkovića) za desnu ruku. Pošto su lokaliteti bili takvi, on je radi svoje bezbednosti i zbog svojih godina morao da bude malo udaljenije od nas, a Ognjen je realizovao ono što je Purišao zaislio“.
© Tanjug / Vladimir ŠporčićRaša Bukvić i Sonja Kolačarić
Raša Bukvić i Sonja Kolačarić - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
Raša Bukvić i Sonja Kolačarić

Sada ćete da vidite kako se režira

Glumci Sonja Kolačarić, Lazar Jovanov i Andrija Kovač saglasni su da je rad sa Purišom bio neponovljivo iskustvo i velika čast.
„Nepredvidiv i uzbudljiv čovek. Zabavljao nas je svojim pričam dok smo se pripremali za snimanje, a onda bi usledila njegova čuvena replika - Sada ćete da vidite kako se režira. Pošto smo snimali dosta u šumama oko Beograda, njega je to okruženje inspirisalo pa smo imali dosta improvizovanih scena koje su ušle u film. Jedno od najuzbudljivijih iskustava koje sma imao. Film je građen slikama, pokretom, vrlo poetičn, pre svega umetnički film“, ističe Jovanov.
„Usta puna zemlja“ Andrija Kovač poredi sa „Apokaliptom“ Mela Gibsona:
„Takvom atmosferom odiše film. Velika je privilegija biti u nečemu iza čega stoje dva imena - Šćepanović i Puriša. Bilo je naporno i zabavno i mislim da je film remek-delo“.
Rad sa Purišom Đorđevićem pamtiće i Solja Kolačarić:
„Mog lika nema u romanu. To je Purišina maštarija. Bilo mi je malo teško da shvatim šta ja igram, ali susret sa njegovim artističkim umom iz prošlog veka me je ubedio. Pamtiću način na koji radi, razmišlja i režira“.
© Tanjug / Vladimir ŠporčićEkipa filma "Usta puna zemlje" predstavila na FEST-u poslednji film Puriše Đorđevića
Ekipa filma Usta puna zemlje predstavila na FEST-u poslednji film Puriše Đorđevića - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
Ekipa filma "Usta puna zemlje" predstavila na FEST-u poslednji film Puriše Đorđevića

Kruna Purišine karijere

Od prvog razgovora o snimanju filma do premijere prošlo je 13 meseci, a pomoćnik reditelja Ognjen Petković kaže da je Puriša bio kompleksan čovek i isti takav režiser:
„Bilo je nekoliko verzija scenarija i knjiga snimanja. Fascinantno mi je bilo što Purišu nikad nisam doživljavao kao starog, samo povremeno bih se setio njegovih godina. Nikada nisam imao utisak koliko godina ima. Bila je neverovatna energija koja je iz njega izlazila, nervoza, neprestano iščekivanje da se dođe na set i želja da ekranizuje ono što je dugo planirao. Bila je čast i privilegija poznavati Purišu, raditi sa njim, učiti od njega. Ovaj film je kruna njegove karijere“.
Izvršni producent filma „Usta puna zemlje“ je „Apolon“, prva regionalna platforma za gledanje filmova i serija.
Predstavnik „Apolona“ Dragan Jeličić kaže da su za godinu dana snimili 26 filmova i da zbog te hiperprodukcije ne mogu svi da imaju bioskopsku distribuciju.
„Nadamo se da Purišin film hoće, jer mladi treba da ga pogledaju na velikom platnu, a ne na platformi, posebno što sam čuo da Šćepanovićeva knjiga više nije deo lektire kao što je bila u moje vreme“, smatra Jeličić.
Dragi Jelić na premijeri filma Ju grupa - Trenutak sna Darka Lungulova - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
KULTURA
Dragi Jelić o tajni „Ju grupe“: Prevara i laž ne sijaju, samo vas poštenje čini večnim
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala