- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poslanik EP o istrazi eksplozije na „Severnom toku“: To je teroristički akt, Evropa zatvara oči

© AP Photo / Danish Defence CommandMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u vodama Danske
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
Pratite nas
Evropa je potpuno potčinjena Vašingtonu i zatvara oči pred tim što do sada nije poznato ništa o dizanju u vazduh gasovoda „Severni tok“, izjavio je poslanik Evropskog parlamenta Mik Vols, a prenosi „Eksekspres“.
„Diverzija na ‘Severnim tokovima’ bila je isplanirani teroristički akt na najvažnijoj evropskoj infrastrukturi i Evropska unija do danas ne želi da zna ko je to uradio“, rekao je poslanik u EU parlamentu.
On je dodao da istraga nesreće treba da bude najvažnija tema evropskog dnevnog reda, ali da nikakvih rezultata ipak još uvek nema.

„Herš je izjavio da Sjedinjene Američke Države snose odgovornost za dizanje u vazduh. Zar toliko zavisimo od njihove imperije da čak ne možemo da pitamo Vašington da li je to stvarno isplanirala Bela kuća. Šta se, zaboga, dogodilo sa Evropom?“, zapitao se Vols.

Prethodno je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio da će Rusija insistirati na istrazi o terorističkim napadima na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ i neće dozvoliti da se to gurne pod tepih.

Incident na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Američki novinar Simor Herš je 8. feburara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Grafički prikaz simulacije postavljanja eksploziva na gasovode Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
RUSIJA
Kinezi objavili simulaciju kako su Amerikanci uništili Severni tok /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala