- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Spasao decu od terorista: Desetogodišnjak iz Rusije nagrađen ordenom za „Odvažnost i hrabrost“

© Foto : Kolchak1923 / Medalь "Doblestь i otvaga" SK RFOrden „Odvažnost i hrabrost“
Orden „Odvažnost i hrabrost“ - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Pratite nas
Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin nagradio je ordenom „Odvažnost i hrabrost“ desetogodišnjeg dečaka Fjodora koji je spasao dve devojčice prilikom jučerašnjeg napada ukrajinskih diverzanata u ruskoj Brjanskoj oblasti, saopštila je pres-služba ruskog resora.

„Po nalogu predsednika Istražnog komiteta Rusije Aleksandra Bastrikina ordenom 'Odvažnost i hrabrost' nagrađen je desetogodišnji stanovnik Brjanske oblasti Fjodor koji je pokazao herojstvo i samopožrtvovanje tokom incidenta koji se dogodio u Klimovskom području Brjanske oblasti“, navodi se u saopštenju.

Juče je iz Ukrajine na teritoriju Klimovskog okruga ruske Brjanske oblasti prodrla diverzantsko-izviđačka grupa. Prema zvaničnim informacijama, teroristi su otvorili vatru na najmanje dva vozila u pokretu i ubili su vozače.
U jednom od automobila nalazio se desetogodišnji Fjodor i dve devojčice rođene 2015. i 2016. sa kojima je išao u školu. Usled zadobijenih povreda vozač automobila je preminuo na licu mesta. Fjodor je imao priliku da brzo pobegne, ali je u tom momentu pokazao pribranost i hrabrost – pomogao je devojčicama da izađu iz automobila, a zatim su pobegli u šumu. U tom momentu naoružani teroristi su pucali na decu. Fjodor je ranjen u rame, ali ni u takvoj situaciji se nije izgubio, nego je sproveo devojčice kroz šumu i na putu zaustavio automobil koji ih je odvezao na bezbedno mesto.
Hrabrost i odlučnost Fjodora spasili su živote dece koja su bila izložena opasnosti.
Desetogodišnji Fjodor potiče iz višečlane porodice i bavi se sportom. Drugari i komšije za njega imaju samo reči hvale – kažu da je saosećajan i dobar dečak koji je uvek spreman da pomogne.
Kako je saopštio Istražni komitet, Fjodor se trenutno nalazi u bolnici u Brjansku. Uspešno je operisan i nalazi se pod lekarskim nadzorom. Oficiri Istražnog komiteta Rusije pružiće porodici neophodnu pomoć.
Predsednik Rusije Vladimir Putin okarakterisao je ono što se dogodilo u Brjanskoj oblasti Rusije, kada su napad izvršili ukrajinski diverzanti, kao teroristički akt.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
RUSIJA
MIP Rusije: Ukrajinski diverzanti u Brjanskoj oblasti koristili oružje NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala