Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pokušaj novog zapadnog eksperimenta nad Srbijom: Morate da primenite i ono što niste potpisali!

© Sputnik / Lola ĐorđevićPresednik Srbije Aleksandar Vučić
Presednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Pratite nas
Čini se da lideri EU podmeću nove zamke i unose konfuziju oko evropskog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Tako je i sa porukom portparola za spoljnu politiku EU Petera Stana da njihov plan za Kosovo nije ni trebalo da se potpiše. On time između redova opet sugeriše demantovanu tezu da je sporazum postignut iako nema potpisa.
Zašto briselski zvaničnici sporazumom nazivaju nešto što nije potpisano, niti ima nedvosmislene izjave volje aktera pregovarača kojom se njihov plan usmeno prihvata? Štaviše, predsednik Aleksandar Vučić otvoreno je izjavio da Srbija ne prihvata delove sporazuma koji se odnose na implicitno ili ekpslicitno priznanje Kosova niti član vezan za članstvo Kosova u UN.
U slučaju evropskog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, dakle, srpska strana niti je prihvatila sadržinu sporazuma, niti je bilo šta potpisala. Vučić je objasnio i da je prihvatio samo koncept i osnovu za dalje pregovore precizirajući tačno šta može da se implementira (regionalno predstavljanje, dogovori o dokumentima…), a gde su crvene linije Beograda.
Peter Stano tvrdi da dokument, isprva nazivan Šolc-Makronovim planom, ni ne treba da bude potpisan da bi bio prihvaćen. Iz njegovih reči može se zaključiti da čak nije potrebna ni nedvosmislena izjava volje.

Nema pravnog osnova da plan bude pretvoren u sporazum

Profesor međunarodnog prava na beogradskom Pravnom fakultetu dr Vladan Jončić objašnjava da i usmena saglasnost obavezuje, ali ništa nije tako čvrsto kao kada se dokumenti potpišu. Ali, u ovom slučaju, nema pravnog osnova za pretvaranje evropskog plana u ugovor.
„Pravni osnov je samo u diplomatskim pregovorima koji se vode po Bečkoj konvenciji, ali to ne znači da moraju da obavezuju. Iz ovoga što nam je do sada predočeno, zaključujem da nema nikakvog obavezivanja. To je samo razgovor i predsednik je, što je vrlo pametno, otišao da razgovara. Jasno im je rekao šta može, a šta ne može“, objašnjava Jončić.
Da bi dobio oblik sporazuma, evropski predlog mora da prođe proceduru usvajanja, da bude ratifikovan u Narodnoj skupštini, dodaje Jončić. On smatra da je, ako je predsednik Vučić i dao neku vrstu saglasnosti na evropski plan, to dao tako da on bude jedna vrsta vodiča i okvir po kome će se u budućnosti voditi pregovori.
„Evropski plan nije dokument koji liči na međunarodni sporazum poput Dejtonskog ili onog iz Rambujea. Možda je zamisao Evrope i bila da se on sprovede, ali nema saglasnosti volja nijedne strane za to“, smatra profesor Jončić.

Nad Srbijom se vrše eksperimenti in vivo

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović ne može, kako kaže, da se seti sličnog slučaja u međunarodnoj praksi do sada.
„Ovo se zove Osnovni sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. U načelu, to je sporazum, po formi to su odredbe sa vrlo konkretnim posledicama i konkretnom sadržinom i značenjem. S druge strane, kažu da se neće potpisivati i da nije ni postojala ni namera da se potpiše. Pa, kako se to ide u implementaciju nečega što nije potpisano, a ima karakter stvaranja nove države i karakter arhitekture odnosa Srbije i te, po njihovoj zamisli, nove države“, pita se Jovanović.
Kako će se i ko pozivati na odredbe dokumenta ako on nije potpisan, ko će biti siguran u formulacije i značenje odredaba ako ne postoji potpisan dokument. Svakoj strani ostavlja se sloboda da one same interpretiraju šta u sporazumu koji nije potpisan ima, a šta nema. Gde se dokument deponuje i čuva, da li se računa da su ljudi tako sposobni da u glavi drže nešto što se tiče nametanja nove države, pitanja su koja postavlja naš sagovornik. Ako dokument nije potpisan, ko će biti arbitar u spornim slučajevima.
„Ne postoji slučaj, da znam, u međunarodnim odnosima da nešto što se zove sporazum, što je napisano kao pravni akt, kao dokument koji sadrži opšte norme, da se ne traži njegovo potpisivanje, ali se traži njegovo poštovanje i njegova primena. Kako je uopšte moguće zamisliti neku mapu puta ili neki kalendar izvršavanja obaveza? Kako je uopšte moguće govoriti o primeni nečega što nije potpisano i kako tretirati nešto što nije potpisano kao imperativnu normu“, kaže Jovanović.

Novi eksperiment nad Srbijom

Na Srbiji i bivšoj Jugoslaviji vršeni su mnogi eksperimenti, a izgleda da su oni koji su te eksperimente sprovodili ohrabreni da to i dalje čine i to in vivo, zaključuje Jovanović.
Podsećamo, Stano je izjavio da evropski predlog, o kome su u Briselu u ponedeljak razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, nije tekst koji treba da bude potpisan.
On je naglasio da je iz samog teksta predloga jasno da se nikad nije radilo o potpisivanju ovog dokumenta, da je sastanak u ponedeljak bio posvećen diskusiji o evropskom predlogu, a da je od obe strane odobreno da nove diskusije nisu potrebne oko predloga, koji je sada sporazum za put ka normalizaciji odnosa.
Peter Stano - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
SRBIJA
Stano o evropskom predlogu: Ne treba da bude potpisan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala