- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Ministarstvo odbrane Srbije: Nijedna naša raketa, mina ili granata nisu isporučene Ukrajini

© Sputnik / Lola ĐorđevićPromocija mladih oficira ispred Skupštine Srbije
Promocija mladih oficira ispred Skupštine Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Pratite nas
Srpsko Ministarstvo odbrane demantovalo je navode o snabdevanju Ukrajine municijom i naoružanjem iz Srbije, saopštila je agencija „RIA Novosti“.
„Nijedna naša raketa, mina ili granata od početka konflikta u Ukrajini nije bila obuhvaćena sporazumom ili isporučena na način da bi krajnji korisnik bila jedna od strana konflikta. Samim tim, preduzeća iz Srbije nisu ni Ukrajini isporučili oružje i vojnu opremu“, navodi se u saopštenju.
Pojedini mediji su pisali da je jedna firma iz Kanade kupovala rakete proizvedene u Srbiji, zatim da ih je kroz Tursku i Slovačku prebacivala u Ukrajinu za potrebe ukrajinske vojske kako bi granatirala Donbas. Takođe, mediji su navodno objavili i kopije dokumenata koji to potvrđuju.
Ministarstvo odbrane Srbije, međutim, ističe da prilikom donošenja odluke za izvoz naoružanja poštuje sva međunarodna ograničenja i sankcije Saveta bezbednosti protiv određenih zemalja i organizacija.

„Prilikom izvoza prodavac uvek zahteva od kupca da dostavi sertifikat krajnjeg korisnika kojim se utvrđuje da je krajnji potrošač saglasan da neće biti preprodaje, ponovnog izvoza ili pretovara naoružanja bilo kom drugom licu ili državi bez pismene saglasnosti nadležnih organa Republike Srbije“, objašnjava srpski odbrambeni resor.

Takođe se ističe i da zvanični Beograd nije odgovoran za eventualno kršenje međunarodnih normi od strane kompanija iz drugih zemalja.
Istovremeno, Srbija je zatražila da joj se dostave zvanična objašnjenja od struktura drugih država koje su izdale te sertifikate krajnjeg korisnika i koje su dužne da osiguraju njihovo sprovođenje.
Prethodno je odbrambena kompanija „Krušik“ takođe demantovala objave o snabdevanju Ukrajine municijom navodeći da argumenti koje neki mediji navode zasnivaju na korišćenju nepotpunih i nepovezanih informacija koje su stavljene „u negativan kontekst“.
Podsetimo, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova juče je pozvala Srbiju da razjasni situaciju sa mogućim transferom naoružanja Ukrajini istakavši da pristigle informacije izazivaju duboku zabrinutost Moskve.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
RUSIJA
Zaharova o navodnim isporukama srpske municije Kijevu: Utvrditi činjenice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala