- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kod ptica otkrivena nova bolest: Želuci su im puni rana

CC0 / Pixabay / Ptice
Ptice - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Pratite nas
Kod morskih je ptica otkrivena nova bolest u potpunosti izazvana plastikom. Ptice kod kojih je otkrivena bolest, tzv. plastikoza, imaju izranjavan digestivni trakt od gutanja plastičnog otpada, izjavili su stručnjaci iz londonskog Prirodnjačkog muzeja.
Ovo je prvi slučaj da je kod divljih životinja zabeležena fibroza izazvana plastikom, kažu naučnici.
Zagađenost plastikom postala je toliko raširena da su povrede organa za varenje primećene kod ptica svih uzrasta, kaže se u studiji objavljenoj u „Journal of Hazardous Materials“.
Naime, utvrđeno je da i vrlo mlade ptice imaju tu bolest, a smatra se da do toga dolazi jer su roditelji hranili ptiće plastičnim otpadom koji su im slučajno doneli s hranom.
Naučnici, uključujući dr Aleksa Bonda iz Prirodnjačkog muzeja i dr Dženifer Lavers, proučavali su ptice mesnatonoge zovoje sa australijskog ostrva Lord Hou da bi analizirali uticaj progutane plastike na prvi deo ptičjeg želuca koji se zove proventrikul.
Kako prenosi „Gardijan“, oni su otkrili da što je više plastike ptica progutala, to je imala više ožiljaka. Bolest može da dovede do postupnog propadanja tubularnih žlezda u proventrikulu. Gubitak ovih žlezda može da izazove povišenu osetljivost ptica na infekcije i parazite i utiče na njihovu sposobnost varenja hrane i apsorpcije nekih vitamina.
Istraživači su tu fibroznu bolest nazvali plastikozom da bi naglasili da je isključivo prouzrokovana plastikom u prirodi.
Otkrili su da kada ptice progutaju male komadiće plastike, to izaziva upalu organa za varenje. Tokom vremena, uporna upala prouzrokuje ožiljke i izobličenje tkiva, što utiče na varenje, rast i preživljavanje.
Prirodni materijali pronađeni u želucima ptica, poput kamenja, nisu izazivali iste probleme, što je navelo naučnike da ovo označe kao bolest izazvanu plastikom.
Aleks Bond, glavni kustos zadužen za ptice u Prirodnjačkom muzeju, kaže: „Iako ove ptice spolja mogu da izgledaju zdrave, iznutra im nije dobro. Kroz ovu studiju je prvi put tkivo želuca istraženo na ovaj način i pokazuje da konzumacija plastike može da prouzrokuje ozbiljna oštećenja organa za varenje ovih ptica.“
Iako su naučnici proučavali samo jednu vrstu ptica u jednom delu sveta, oni veruju da je verovatno više vrsta pogođeno i kažu da je potrebno više istraživanja da bi se otkrilo koliko je plastikoza raširena.
Naučnici kažu da je izloženost svih organizama plastici neizbežna jer se količine plastike u životnoj sredini povećavaju, a zagađenost prevladava u svim sredinama na globalnom nivou. Budući da se ovaj problem pojavio tek u poslednjim decenijama, još nije dovoljno proučavan.
„Gutanje plastike ima dalekosežne i ozbiljne posledice, od kojih mnoge tek počinjemo u potpunosti da dokumentujemo i razumemo“, zaključuju naučnici.
Mikroplastika - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
SVET
Otkrivena mikroplastika u novom snegu na Antarktiku
Skladište puno plastičnog otpada - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Dvadeset firmi proizvodi više od polovine svetskog plastičnog otpada
Spermatozoidi - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Upozorenje eksperta: Pogubni efekti hemikalija iz plastike na reproduktivne organe i muškaraca i žena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala