Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kakvu je u stvari poruku London poslao Beogradu – uvijenu u maramu ambasadorke

© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasadorka Velike Britanije Šan Mekdaul na saastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nosi maramu sa tekstom ukrajinske himne
Ambasadorka Velike Britanije Šan Mekdaul na saastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nosi maramu sa tekstom ukrajinske himne - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Pratite nas
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ambasadorkom Velike Britanije u Beogradu Šan Mekleod protekao je u znaku diplomatskog skandala, nepoštovanja zemlje domaćina i prikupljanja jeftinih političkih poena zbog neprimerenog ali ne i nepromišljenog ambasadorkinog gesta.
Ambasadorka Velike Britanije pojavila se na sastanku sa predsednikom Republike Srbije ogrnuta maramom sa motivima ukrajinske zastave na kojoj je ukrajinskim slovima stajao natpis:
„Izginuće naši neprijatelji/kao rosa na suncu/Vladaćemo i mi, braćo/u svojoj domovini“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić i britanska ambasadorka Šan Mekleod
Aleksandar Vučić i britanska ambasadorka Šan Mekleod - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Aleksandar Vučić i britanska ambasadorka Šan Mekleod
Taj potez, netipičan za inostrane ambasadore, može se protumačiti i kao pokušaj provokacije, a svakako kao nediplomatski potez prema zvaničnom Beogradu.
Vladislav Jovanović, diplomata, bivši ambasador i nekadašnji ministar inostranih poslova okarakterisao je ovaj gest britanske ambasadorke kao propagandni i suprotan svemu onome što nalažu pravila diplomatije.
To je ne samo iskakanje iz uobičajene i dozvoljene dosadašnje prakse nego je prosto provokativno. Na taj način se vrši dodatni pritisak na Srbiju da se ona priključi ratobornoj politici Zapada protiv Rusije u vezi sa Ukrajinom, govori Jovanović za Sputnjik.
© Sputnik / Lola ĐorđevićVladislav Jovanović
Vladislav Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Vladislav Jovanović
On tvrdi da se diplomatska pravila odavno zloupotrebljavaju, a da je osnova diplomatskog kodeksa koju čine pristojnost, poštovanje i nepovređivanje domaćih vrednosti - napuštena.
Svaki diplomata kad uđe kod nekog zvaničnika mora to da čini sa najvećom pažnjom, da bude pristojan, neprovokativan i da obavi posao zbog kojeg je došao, a ne da vrši propagandu samim svojim dolaskom.
Aleksandar Vučić i britanska ambasadorka Šan Mekleod - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
SRBIJA
Provokacija u Beogradu: Britanska ambasadorka donela skandaloznu poruku kod Vučića /foto/
On sporni gest opisuje kao protokolarni i politički neukus, pogotovo imajući u vidu da je učinjen prema zemlji koja je „vojno neutralna i ne namerava da postane ratujuća strana protiv bilo koga“ ali i da se ne može tretirati kao izolovani incident jednog pojedinca. Čitav događaj, po Jovanoviću, deo je nove politike prema zemljama koje odbijaju da se priklone ideologiji Zapada.

To je postalo deo jedne šire prakse koju zapadne zemlje praktikuju manje-više svuda tako da je čak i meka diplomatija izgubila raniju sadržinu koja je po definiciji korišćena za demonstriranje vrednosti, ciljeva i politika svoje zemlje, a ne za vršenje pritiska na zemlju domaćina, zaključuje Jovanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala