- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Blinken tražio kontakt s Lavrovom, razmenili par reči

© AP Photo / Jonathan NackstrandAmerički državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku u Stokholmu
Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku u Stokholmu - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken tražio je kontakt sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom na ministarskom sastanku G20 u Nju Delhiju i oni su razmenili par reči, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Blinken je tražio kontakt sa Lavrovom. U prolazu, u okviru druge sesije G20, Sergej Lavrov je razmenio par reči. Nikakvih pregovora, sastanaka i slično nije bilo“, razjasnila je Zaharova.

To je njihov prvi lični kontakt otkako je prošle godine počela specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini. U tom periodu su samo jednom, u julu prošle godine, razgovarali telefonom.
Komentarišući atmosferu na susretu šefova diplomatije G20 portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije je ranije rekla da bi u aktuelnoj međunarodnoj situaciji, za koju su odgovorne SAD, teško bilo očekivati kontakt Lavrova i Blinkena.
„Prema mom mišljenju, stav SAD je označen jasno, i odavno. Oni se zalažu za eskalaciju sukoba, u principu, u celom svetu. Diplomatiju su, nažalost, očigledno stavili u drugi plan. Sada se već postavlja pitanje – zašto? Zbog toga što oni njome ne vladaju, ili ne veruju u nju, ili prosto zbog toga što je uništenje ukupna logika spoljne politike SAD“, navela je Zaharova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala