- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta je poznato o napadu ukrajinskih diverzanata na pograničnu zonu Rusije – glavne informacije

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaRuska nacionalna garda i FSB
Ruska nacionalna garda i FSB - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
Pratite nas
Ukrajinski diverzanti u četvrtak ujutru prodrli su u pogranično područje Brjanske oblasti u Rusiji. U napadu su poginula dva civila, dok je jedno dete ranjeno. Predsednik Rusije Vladimir Putin okarakterisao je događaj kao teroristički akt.
Glavne informacije o napadu:
– Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da se grupa ukrajinskih diverzanata probila u selo Ljubečane koje se nalazi na teritoriji Klimovskog rejona Brjanske oblasti Rusije, neposredno na granici sa Ukrajinom.
– Po njegovim rečima, ukrajinske snage su pucale na automobil usled čega je jedna osoba poginula, a druga (desetogodišnje dete) ranjena. Prema poslednjim informacijama, u napadu su poginule dve osobe – vozač automobila na koji je pucano i još jedan muškarac (1966. godište).
– Život dečaka koji je ranjen u selu Ljubečani nije u opasnosti. Dete je prebačeno u regionalnu bolnicu u Brjansku, rekao je Bogomaz.
– Prema rečima gubernatora, napadnuta su još dva pogranična sela – Sušani (napad dronom) i Lomakovka (granatiranje iz minobacača).
– Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da se u pograničnom području Brjanske oblasti „preduzimaju mere za likvidiranje naoružanih ukrajinskih nacionalista koji su narušili državnu granicu“. Operaciju sprovode jedinice specijalne službe sa „pridruženim snagama Ministarstva odbrane Rusije“.
– U Klimovskom okrugu Brjanske oblasti demineri uklanjaju eksplozivne naprave. Situaciju kontrolišu bezbednosne snage.
– Ukrajinski nacisti su potisnuti na teritoriju Ukrajine uz pomoć artiljerije kako bi se izbegle civilne žrtve i oštećenja civilne infrastrukture, saopštio je FSB Ruske Federacije.
Reakcija ruskih vlasti:
– Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je napad na Brjansku oblast „teroristički napad, još jedan zločin“. On je posebno skrenuo pažnju na to da su diverzanti otvorili vatru na civile. On je poručio da protivnici Rusije „ništa neće postići“ i da će ih zgromiti.
– Putin dobija izveštaje o situaciji u Brjanskoj oblasti od ministra odbrane Sergeja Šojgua, direktora Ruske nacionalne garde i FSB Rusije Viktora Zolotova i Aleksandra Bortnjikova, kao i od gubernatora Brjanske oblasti, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
– On je takođe rekao da je reč o terorističkom napadu, ali nije odgovorio na pitanje da li bi zbog današnjeg događaja mogao da se promeni status specijalne vojne operacije.
– Kremlj je takođe saopštio da će sednica Saveta bezbednosti Rusije biti održana, kako je i planirano, 3. marta, dok se hitan sastanak danas ne očekuje.
– Lider Čečenije Ramzan Kadirov uporedio je ukrajinske diverzante sa teroristima koji su svojevremeno delovali u Čečeniji. On je pozvao da se u pojedinim pograničnim regionima uvede ratno stanje i da se stepen reagovanja podigne na najviši nivo.
– U Kurskoj oblasti biće pojačane mere bezbednosti.
Reakcija drugih zemalja:
– U Ukrajini je proglašena uzbuna za vazdušnu opasnost u regionima koji graniče sa Brjanskom oblasti. Sirene su se čule oko sat vremena.
– Državni granični komitet Belorusije (Gomeljska oblast Belorusije graniči sa Brjanskom oblasti) saopštio je da Minsk raspolaže sa dovoljno snaga da bi zaštitio granicu.
Infografika  - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
RUSIJA
INFOGRAFIKA: Teroristički napad na granici sa Ukrajinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala