- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Berčeku, Štimcu, Bilji Krstić, Bobanu Markoviću

© Sputnik / Dejan SimićSlavko Štimac
Slavko Štimac - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
Pratite nas
Muzičar Živorad Jelić, pijanista Nikola Rackov, slikar Milan Blanuša, umetnička fotografkinja Goranka Matić, glumac Radoš Bajić dobitnici su priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina.
Priznanje su dobili i pesnik za decu Momčilo Odalović, književni prevodilac Arpad Vicko, kompozitor Vladimir Tošić, filmski snimatelj i direktor fotografije Radoslav Vladić, umetnica lutkarstva Iren Tot, primabalerina Duška Dragičević, arhitekta Svetislav Ličina, režiser kulturnih manifestacija, dramski pisac, izdavač i književnik Živorad Ajdačić, dirigent Dejan Savić, stručnjak u kulturi Dragan Drašković, vokalni izvođač i pedagog, kompozitorka, aranžerka i muzička urednica Biljana Arsić Krstić, filmolog Miroljub Vučković, trubač Boban Marković, režiser kulturnih programa Dragomir Zupanc i režiser Ljuboslav Majera.
Rešenjem o dodatnoj dodeli priznanja za vrhunski doprinos kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, priznanje je pripalo glumcu Aleksandru Berčeku, književniku i književnom prevodiocu Darku Tanaskoviću, glumcu Slavku Štimcu i stručnjaku u kulturi Aleksandri Ninković Tašić.
Odluka za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina usvojena je danas na sednici Vlade Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo kulture.
Odluka o dodeli nacionalnih priznanja doneta je na predlog Komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, a na osnovu predloga reprezentativnih udruženja u kulturi i nacionalnih saveta nacionalnih manjina.
Slavko Štimac - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
KULTURA
Slavko Štimac: Kada bi umetnost bila na prvom mestu ne bi nam drugi zagorčavali život /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala