- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Muzej FEST-a u staroj Kinoteci: Mesto sećanja i nostalgije

© Tanjug / Jadranka IlićNekadašnji direktor Kinoteke Radoslav Zelenović i aktuelni direktor Kinoteke i umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić
Nekadašnji direktor Kinoteke Radoslav Zelenović i aktuelni direktor Kinoteke i umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
Pratite nas
Muzej FEST-a sa multimedijalnom izložbom otvoren je u starom prostoru Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici.
Izložbu je otvorio nekadašnji dugogodišnji direktor Kinoteke Radoslav Zelenović koji je prisutnim zvanicama rekao da prati festival još od 1971. godine i da su prve novinarske projekcije festivala bile upravo u njihovoj sali u Kosovskoj.
„Kinoteka je uvek bila uz FEST“, istakao je Zelenović.
Direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić prisetio se da je pre dve godine predložio da prvih pola veka festivala stave „u nešto što bi mogao da bude muzej“, a da je tadašnji predsednik Odbora FEST-a Ivan Karl insistirao da se to desi u staroj Kinoteci.

FEST – prozor u svet

Autentični audio-vizuelni zapisi, izjave poznatih glumaca kako domaćih tako i internacionalnih zvezda, fotografije, posteri, slogani, predmeti, koji su bili deo FEST-ove istorije tokom proteklih decenija, predstavljeni su u okviru stalne interaktivne postavke putem koje će posetioci moći da dožive svojevrsno putovanje kroz bogatu istoriju ove manifestacije.
© Foto : Jugoslovenska kinoteka/Jovo MarjanovićMuzej FEST-a u Kinoteci
Muzej FEST-a u Kinoteci - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Muzej FEST-a u Kinoteci
Autorka izložbe i članica odobra FEST-a Ksenija Zelenović je rekla da se prošlogodišnji jubilarni FEST „nametnuo kao jedinstvena prilika“ da se realizuje izložba, preneo je Tanjug.
Podsetivši da je FEST od početka domaćoj publici predstavljao prozor u svet i dovodio svetska imena na ove prostore, Zelenović je naglasila da je festival obrazovao mnoge generacije i kreirao njihove estetske kriterijume.

FEST-ova nedelja u Muzeju FEST-a

Ona je navela da je sala u Kosovskoj istorijsko mesto koje povezuje FEST i Kinoteku, a zbog velike količine materijala većina je predstavljena na video ekranima.
„Muzej smo zamislili kao mesto sećanja i nostalgije. Nismo želeli da postavku opteretimo suvišnim informacijama, nego da posetilac iskusi atmosferu FEST-a“, rekla je Zelenović.
U planu je u da se u Muzeju FEST-a svakog meseca održava FEST-ova nedelja sa projekcijom filmova koji su obeležili prethodna izdanja festivala.
Međunarodni filmski festival - FEST, 51. po redu, počeo je 24. februara i zavrašava se 5. marta dodelom nagrada i projekcijom poslednjeg filma Puriše Đorđevića „Usta puna zemlje“.
Udo Kir - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
KULTURA
Slavni glumac Udo Kir: Kad si Nemac, uvek igraš zlikovce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala