- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta se krije iza nove američke optužbe da je kovid pobegao iz Vuhana

© AP Photo / HECTOR RETAMALLaboratorija P4 Instituta za virusologiju u Vuhanu
Laboratorija P4 Instituta za virusologiju u Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Pratite nas
SAD i Kina ušle su u novi krug rasprave o poreklu virusa korona: Vašington tvrdi da je virus pobegao iz kineske laboratorije u Vuhanu. Po oceni ruskih eksperata, Amerikanci žele da ocrne Kinu i svale na nju krivicu za pandemiju iz dva razloga: ova zemlja je njihov glavni konkurent a pritom ima i prijateljske i korektne odnose sa Rusijom.
Vašington prebacivanjem krivice na Peking, po mišljenju eksperata, pokušava i da skrene pažnju sa sopstvenih biolaboratorija koje se nalaze u različitim zemljama sveta u kojima su razvijali niz opasnih virusa.
Kako je izjavio šef FBI Kristofer Rej za „Foks njuz“, FBI je odavno zaključio da je izvor pandemije najverovatnije potencijalni laboratorijski incident u Vuhanu.
Prema rečima Reja, Peking je učinio sve da spreči napore SAD i drugih zemalja da saznaju nešto više o poreklu pandemije. „Kineska vlada čini sve što je moguće kako bi pokušala da poremeti i zakomplikuje taj posao (američke vlade i stranih partnera). I to je nesreća za sve“, izjavio je direktor FBI.
Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, komentarišući navode FBI o laboratorijskom poreklu virusa korona, saopštila je da se Kina protivi svakom obliku političke manipulacije pod izgovorom traženja izvora kovida 19.
„Kineska strana kategorički se protivi svakom obliku političke manipulacije pod izgovorom pronalaženja izvora (kovida). Uključivanje obaveštajnih službi u naučna pitanja je samo po sebi politizacija ovog pitanja“, istakla je portparolka.
Ona je takođe napomenula da zaključci zasnovani na falsifikovanim izveštajima američkih obaveštajnih službi nemaju nikakav kredibilitet.

Pokušaj ocrnjivanja i zastrašivanja Pekinga

Kako kaže za Sputnjik Nikolaj Durmanov, doktor medicinskih nauka i ekspert za biološku bezbednost, Amerikanci ovim potezom pokušavaju da ocrne i zastraše Kinu.
„Ako Vašington ima dokaze da su Kinezi odgovorni za razvoj virusa korona, neka ih predoče. Pa tek onda neka okrive Peking. Ovako se to ne radi. Smatram da ovim izjavama Amerikanci pokušavaju da zastraše Kinu da bi se ova zemlja držala po strani u ukrajinskom sukobu. Oni odavno sanjaju o tome da optuže ovu državu za ekonomsku krizu, smrt i patnju ljudi u čitavom svetu. Međitim, sve je to prazna priča Amerikanaca“, objašnjava sagovornik Sputnjika, podsećajući da je pandemija virusa korona prvo pogodila Kinu.
Prema mišljenju stručnjaka, Sjedinjenje Države su se sada obrušile na Kinu jer je ova država njihov glavni konkurent.
„Sve je ovo politička kampanja koja je pokrenuta protiv Pekinga iz razloga što je Kina najveća ekonomija u svetu. Ova država je veliki konkurent američkoj hegemoniji. I na ovaj način Amerikanci se bore da zadrže svoju poziciju u svetu. To je jedan od načina njihove borbe protiv Kine. Zbog toga im i ne verujem u ovo što govore“, konstatuje naš sagovornik.
Sa ovom ocenom slaže se i ruski politikolog Jurij Svetov. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države na sve moguće načine pokušavaju da izvrše pritisak na Kinu zbog njenog prijateljskog i korektnog odnosa sa Rusijom.
„Kinezi ne podržavaju stav Sjedinjenih Država o specijalnoj operaciji u Ukrajini. A Amerikancima se to ne sviđa. I oni zato traže bolna mesta Kine. Trude se da na ovu zemlju vrše pritisak sa svih strana. To rade da bi pritisnuli i primorali Kinu da se ponaša onako kako njima odgovora“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Stručnjak dodaje da postoji još jedan razlog zbog kog Vašington prebacuje krivicu na Kinu.
„Oni ovako pokušavaju da skrenu pažnju sa njihovih sopstvenih bioloških laboratorija. Trude se da prebace odgovornost na Kineze“, naglašava stručnjak.

Šta su radile američke laboratorije

Što se tiče samog razvoja virusa korona, ruski vojni ekspert i bivši član Komisije za biološko oružje pri Ujedinjenim nacijama Igor Nikulin ne isključuje mogućnost da je ovaj virus razvijen u Sjedinjenim Američkim Državama.
„Bivši američki predsednik Barak Obama je 2014.godine zabranio izvođenje ovakvih opasnih eksperimenata na teritoriji Sjedinjenih Država. Zatim su Amerikanci počeli da ih izvode u drugim državama, među kojima su Švajcarska i Ukrajina. Naprimer, pored grada Harkova, postoji laboratorija u kojoj su se izvodili eksperimenti, među kojima je i razvoj virusa korona. Time se bavila medicinska kompanija „Metabiota“. U oktobru, 2019. ako se ne varam, oni su od Pentagona dobili novac u iznosu od 26.000.000 dolara za testiranje ovog virusa“, objašnjava sagovornik Sputnjika, dodajući da je od ove kompanije veliku korist imao i sin američkog predsednika – Hanter Bajden.
Prema mišljenju Nikulina, Amerikanci su razvili virus korona kako bi ga iskoristili kao biološko oružje.
„Sjedinjene Države su pokrenule biološki rat protiv celog čovečanstva. I to su uradile da bi posle okrivile Kinu. Mislim da bi zemlje BRIKS-a trebalo da se ujedine i podnesu grupnu tužbu protiv Vašingtona. Mnoge zemlje su nastradale zbog ovog virusa“, naglašava stručnjak.
Na pitanje protiv koje države je razvijen virus korona, Svetov kaže da nije isključeno da su Sjedinjene Američke Države razvile ovaj virus protiv svojih geopolitičkih protivnika – Kine i Rusije.
Podsetimo, portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova izjavila je da Kina od samog početka podržava i učestvuje u naučnim istraživanjima koja imaju za cilj pronalaženje izvora virusa korona.
„Poreklo virusa je složeno naučno pitanje i njegovo proučavanje može i treba da se sprovodi samo u saradnji sa naučnicima iz celog sveta“, izjavila je ona.
Prema njenim rečima, grupa kineskih stručnjaka, zajedno sa stručnjacima Svetske zdravstvene organizacije, nakon obilaska relevantnih laboratorija u Vuhanu, negirala je mogućnost laboratorijskog porekla virusa korona.
Istovremeno, još početkom marta prošle godine Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da su Sjedinjene Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad 46 bioloških laboratorija u Ukrajini koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu. Prema rečima načelnika ruskih jedinica ABH Igora Kirilova, jedan od prioritetnih zadataka ukrajinskih laboratorija bilo je sakupljanje i slanje u SAD sojeva opasnih infektivnih bolesti, Kolere, antraks i drugih. Pritom kretanje patogena nije bilo pod kontrolom SZO ili drugih međunarodnih institucija, a različiti biološki agensi i preparati testirani su i na ukrajinskim vojnicima, siromašnim građanima i pacijentima psihijatrijskih bolnica. Po mišljenju ruske strane, SAD su se, krijući se iza naučnog rada, bavile razradom biološkog oružja u Ukrajini.
Prema ranijim podacima Ministarstva odbrane dobijenim od ukrajinskih radnika, tragovi aktivnosti SAD su delimično uništeni na dan početka ruske vojne operacije, a mnogi patogeni su izneti iz Ukrajine. Na to indirektno ukazuju i reči zamenika američkog dražvnog sekretara Viktorije Nuland koja je na saslušanju u spoljnopolitičkom odboru američkog Senata 8. marta prošle godine potvrdila da su se u Ukrajini nalazili biološki objekti u kojima su vršena istraživanja u oblasti biološke bezbednosti i izrazila zabrinutost zbog mogućnosti da ti materijali padnu u ruke ruske vojske.
Prema podacima kineskog Ministarstva spoljnih poslova, 336 bioloških laboratorija u trideset zemalja sveta nalazi se pod kontrolom vojnog resora Sjedinjenih Država.
Laborant testira uzorke virusa korona u laboratoriji u kineskom Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
SVET
Direktor FBI: Virus korona najverovatnije procureo iz laboratorije u Vuhanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala