- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici prvi na svetu koriste novu terapiju protiv raka

© Flickr / WHONaučnici su pokušali da saznaju da li bi mogli da izleče bolest gena koju izaziva Beta-talasemija (genetski poremećaj krvi koji bi mogao dovesti do teške anemije, zaostalog rasta, skeletnih anomalija, čak i smrti), tako što će izmeniti embrionalni genom.
Naučnici su pokušali da saznaju da li bi mogli da izleče bolest gena koju izaziva Beta-talasemija (genetski poremećaj krvi koji bi mogao dovesti do teške anemije, zaostalog rasta, skeletnih anomalija, čak i smrti), tako što će izmeniti embrionalni genom. - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Pratite nas
Naučnici Instituta za nuklearnu fiziku i Instituta kliničke i eksperimentalne limfologije Sibirskog odeljenja Ruske akademije nauka (RAN) su prvi na svetu počeli istraživanje efikasnosti litijum-neutronske terapije protiv raka, koja se odvija pomoću akceleratorskog izvora neutrona.
Kako je saopšteno, bor-neutronska terapija je perspektivna visokotehnološka metoda lečenja tumora raka, koja se sastoji od akumulacije stabilnog neradioaktivnog izotopa bor-10 u ćelijama tumora i zračenja neutronima.
Kao rezultat apsorpcije neutrona borom, dolazi do nuklearne reakcije, oslobađajući 84 odsto reakcione energije upravo u ćeliji koja je sadržala jezgro bora, što dovodi do njenog uništenja. Prve klinike su već otvorene u Japanu, Kini i Južnoj Koreji, a očekuje se otvaranje klinike u Rusiji.
„Izvesno je da 100 odsto energije nuklearne reakcije u ćelijama tumora se može dostići zamenom bor-10 na litijum-6, ali iz više razloga niko nije sproveo naučna istraživanja kako bi razvio ovu ideju“, navodi se u saopštenju.
Eksperti Instituta kliničke i eksperimentalne limfologije RAN i Instituta nuklearne fizike RAN pokazali su na životinjama u laboratorijskim uslovima, da se litijum može nagomilati u ćelijama tumora u koncentraciji koja je dovoljna za sprovođenje terapije.
U Institutu su naveli da je moguće da će ta istraživanja postati prvi korak razvoja litijum-neutronske terapije širom sveta, koja će imati novi kvalitet - 100 odsto isporuke doze ćelijama tumora.
„Unikatnost ovog istraživanja je u tome što će se istraživanje sprovesti prvi put u svetu“, naveli su u ruskom Institutu.
U Rusiji je počeo sa radom državni program za ubrzavanje izvora neutrona koji su izgrađeni u Instituta za nuklearnu fiziku RAN i on se sada nalazi u kliničkoj fazi. Plan je da se klinička i predklinička ispitivanja održe u Nacionalnom centru za onkologiju „Blohin“ krajem 2024. godine.
Krispr-Kas9 tehnologija - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
ŽIVOT
Veliko otkriće u borbi protiv raka – otkriveni "tajni agenti" u genima koji pomažu tumorima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala