- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lideri Belorusije i Kine usvojili izjavu o razvoju strateškog partnerstva

© AP Photo / Ng Han GuanZastave Belorusije i Kine u Pekingu
Zastave Belorusije i Kine u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko sastao se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu. Lukašenko je tokom susreta izjavio da Belorusija podržava inicijativu Kine usmerenu na međunarodnu bezbednost.
„Današnji sastanak odvija se u veoma teškom trenutku, koji zahteva nove nestandardne pristupe odgovornih političkih odluka. Oni treba da budu usmereni, pre svega, na sprečavanje globalne konfrontacije u kojoj neće biti pobednika. Upravo zato Belorusija aktivno izlazi sa predlozima za mir i u potpunosti podržava vašu inicijativu o međunarodnoj bezbednosti“, rekao je Lukašenko, prenosi agencija BelTA.
Prema njegovim rečima, Minsk se pridružio mehanizmima za njeno promovisanje i spreman je za zajedničku pripremu i realizaciju projekata u Belorusiji.
U svom govoru na Generalnoj skupštini UN u septembru 2021. godine Si Đinping je najavio inicijativu globalnog razvoja koja ima za cilj da pomogne zemljama u razvoju kroz projekte tehničke pomoći koje finansira Kina. Kina je organizovala Grupu prijatelja u znak podrške inicijativi, a grupi se među prvima pridružila Belorusija.

O zajedničkim projektima

Predsednik Belorusije predložio je Kini stvaranje zajedničkih preduzeća za proizvodnju alatnih mašina, električnih vozila i delova za poljoprivrednu mehanizaciju.

„Izuzetno smo zainteresovani za produbljivanje saradnje sa Kinom u tehnološkom razvoju, uključujući stvaranje zajedničkih preduzeća, modernizaciju beloruskih preduzeća uvođenjem savremenih kineskih tehnologija i promociju roba i usluga na tržišta trećih zemalja“, rekao je Lukašenko.

On je dodao da su beloruski proizvođači zainteresovani za proučavanje kompetencija i tehnologija kineskih kompanija u formiranju komponentne baze, proizvodnje motora, menjača, osovina i drugih agregata.
„Predlažem stvaranje zajedničkih preduzeća u oblasti mašinogradnje, električnog transporta , proizvodnje delova za poljoprivrednu mehanizaciju kako u Belorusiji tako i u Kini. Saradnja će pomoći da se poveća konkurentnost proizvodnje“, dodao je beloruski predsednik.
Sa svoje strane, kineski predsednik izjavio je da novi status bilateralnih odnosa Kine i Belorusije treba da bude ispunjen novim sadržajem.
„Danas imamo dobru priliku da razvijemo plan za čitav niz bilateralnih odnosa i usvojimo zajedničku izjavu“, rekao je kineski lider.
Prema njegovim rečima, „u uslovima nestabilnosti i turbulencija u međunarodnoj situaciji, Kina je aktivno posvećena nastavku zajedničkih napora sa Belorusijom na jačanju političkog međusobnog poverenja i praktične saradnje u interesu dinamičnog, zdravog i održivog razvoja bilateralnih odnosa“.
Dvojica lidera su nakon sastanka potpisala zajedničku izjavu o osnovnim principima razvoja odnosa strateškog partnerstva.

O ukrajinskoj krizi

Kako je javila kineska Centralna televizija, Si i Lukašenko takođe su razmenili mišljenje o ukrajinskoj krizi.
„Suština stava Kine je da promoviše mir i pregovore. Potrebno je pridržavati se pravca političkog rešenja, odustati od mentaliteta Hladnog rata, poštovati legitimne bezbednosne interese svih zemalja i stvarati uravnoteženu, efikasnu i održivu arhitekturu evropske bezbednosti“, rekao je Si Đinping.
Kineski lider takođe je napomenuo da „odgovarajuće zemlje“ treba da prestanu da politizuju svetsku ekonomiju i da zapravo preduzmu korake koji će doprineti prekidu borbenih dejstava i mirnom rešavanju krize.
Televizija dodaje da je Lukašenko izjavio da beloruska strana u potpunosti podržava stav i predloge Kine za političko rešenje ukrajinske krize.
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala