- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kamatni udar u Nemačkoj: Javni dug skočio sa 4 na 40 milijardi evra

CC0 / Pixabay / Ekonomija
Ekonomija - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Pratite nas
Javni dug Nemačke porastao je, od početka 2021. godine, čak deset puta, sa četiri na 40 milijardi evra. Energetska kriza, usled rusko-ukrajinskog sukoba i čitavog niza sankcija Moskvi, odrazila se, bez presedana, na najjaču evropsku ekonomiju.
Kristijan Lindner, liberalni ministar finansija u vladi kancelara Olafa Šolca, napisao je na Tviteru da je "ekonomski mudro pratiti budžetska ograničenja i zaustaviti rast duga".
Lindner je objasnio da je u pitanju novac koji u budućnosti neće moći da se troši na obrazovanje, zaštitu klime, digitalizaciju, rečju, ni na šta od planiranog.
Prošlogodišnja energetska kriza, izazvana najviše sankcijama EU protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini, dovela je do rekordne inflacije u poslednjoj deceniji u gotovo svim evropskim zemljama, prenosi RT.
U Nemačkoj je, po podacima Saveznog zavoda za statistiku, u januaru inflatorna spirala već dostigla 8,7 odsto.
Do povećanja duga došlo je zbog hitnih mera tokom pandemije kovida 19 i energetske krize i država mora da ograniči svoju potrošnju, pa zato neće moći da reši aktuelne ekonomske probleme, kao ni da zaustavi pad standarda, najavio je Lindner.
"U međuvremenu, Nemačka plaća 40 milijardi evra kamata, a pri tome, nijedan cent ne ide na smanjenje duga", istakao je Lindner.
Sama federacija, kao i građani, bukvalno su se našli u makazama kamata, pišu nemački mediji, formulišući situaciju kao "kamatni šok".
Zahvaljujući niskim kamatama i dobroj reputaciji Nemačke na finansijskim tržištima, naime, zaduživanje je bilo posebno jeftino.
Sada su, međutim, po rečima samog Lindnera, državne obveznice su sve skuplje za nemačku državu. Pre samo godinu dana, država je mogla da se zadužuje uz nula odsto kamate, koja je sada 2,5 odsto.
Lindner upozorava da ne treba suspendovati dug. Prema pisanju ekonomskog lista "Handelsblat", Lindnerove kolege iz Šolcovog kabineta, pre svih Zeleni i dalje žele da potroše do 70 milijardi evra više nego što je prvobitno planirano.
Ministar zadužen za finansije, međutim, jasno je odbacio brojne želje svojih koalicionih partnera da se udovolji nepredviđenim dodatnim izdacima, pa je spor eskalirao. Ministar ekonomije Robert Habek, iz redova Zelenih, čak je pokušao da, otvorenim pismom, izvrši pritisak na Lindnera.
Podršku za svoje oštre mere štednje, Lindner je dobio jedino od opozicionih demohrišćana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala