- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Direktor nemačkog medijskog giganta poručio zaposlenima: Zameniće vas veštačka inteligencija

CC0 / Unsplash/Drew Dizzy Graham / Veštačka inteligencija
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Pratite nas
Novinari su u opasnosti da budu zamenjeni sistemima veštačke inteligencije kao što je Čet GPT, rekao je izvršni direktor nemačke medijske grupe Aksel Špringer Matijas Dopfner.
Nemački izdavač nastoji da poveća prihod novina Bild i Velt i pređe na „čisto digitalnu medijsku kompaniju“.
U internom pismu zaposlenima, navedeno je da predstoji otpuštanje i smanjenje radnih mesta, jer automatizacija i veštačka inteligencija sve više čine izlišnim mnoge poslove u okviru izdavačkog posla.
„Veštačka inteligencija ima potencijal da učini nezavisno novinarstvo boljim nego što je ikada bilo – ili ga jednostavno zameni“, rekao je izvršni direktor Matijas Dopfner u internom pismu zaposlenima.
Alati veštačke inteligencije poput popularnog ČetGPT obećavaju „revoluciju“ u informacijama, rekao je on, i ocenio da će uskoro biti bolji u „agregaciji informacija“ od novinara.
„Razumevanje ove promene je od suštinskog značaja za buduću održivost izdavačke kuće“, rekao je Dopfner.
„Preživeće samo oni koji kreiraju najbolji originalni sadržaj“, objasnio je.
Aksel Špringer nije precizirao koliko bi njihovih zaposlenih moglo da bude otpušteno, ali je naglašeno da neće biti smanjeni broj „izveštača, autora ili specijalizovanih urednika“.
U pismu zaposlenima, Dopfner je rekao da se mediji moraju fokusirati na istraživačko novinarstvo i originalne komentare.
Aksel Špringer nije prvi izdavač vesti koji želi da primeni veštačku inteligenciju za kreiranje sadržaja.
U januaru, BuzzFeed najavio je da planira da koristi veštačku inteligenciju za „poboljšanje“ svog sadržaja i onlajn kvizova.
Britanske novine Dejli Miror i Dejli Ekspres takođe istražuju upotrebu veštačke inteligencije, formirajući radnu grupu za razmatranje „potencijala i ograničenja ČetGPT“, rekao je izvršni direktor grupe za Fajnenšel tajms.
Od lansiranja u novembru prošle godine, ČetGPT prikupio je više od 100 miliona korisnika i ubrzao spekulacije da bi neki poslovi mogli da budu ukinuti zbog veštačke inteligencije.
Program može da generiše veoma sofisticirane tekstove od jednostavnih korisničkih uputstava, stvarajući bilo šta, od eseja i prijava za posao, do pesama i beletristike. U sistem se učitavaju milijarde reči svakodnevnog teksta sa komletnog interneta. Zatim se oslanja na sav ovaj materijal da bi predvideo reči i rečenice u određenim sekvencama.
Međutim, tačnost njegovih odgovora je dovedena u pitanje.
Australijski akademici su pronašli primere sistema koji fabrikuje reference sa veb lokacija i objavljuje lažne citate i veliki broj grešaka.
Upotreba veštačke inteligencije u novinarstvu međutim, već se pokazala kontroverznom.
Tehnička veb lokacija CNET navodno koristi AI alat za generisanje članaka koje kasnije urednici skeniraju radi tačnosti pre objavljivanja. Veb lokacija je u januaru priznala da program ima neka ograničenja, nakon što je izveštaj sa sajta o tehničkim vestima Futurism otkrio da je više od polovine priča generisanih pomoću AI alata moralo biti uređeno zbog grešaka, prenosi Gardijan.
Robot - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
ŽIVOT
Zastrašujući razgovor novinara i veštačke inteligencije posle kojeg je planeta zanemela
Veštačko stvaranje čoveka - ilustracija  - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
DRUŠTVO
Stigao je „četbot“: Može li robot da napiše dobru priču
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala