- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Gorke suze Hrvata u epizodi – „gde smo tu mi, gde sam tu ja“

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaZlatko Dalić
Zlatko Dalić - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Zlatko Dalić, selektor fudbalera Hrvatske, žestoko je kritikovao Svetsku fudbalsku federaciju zbog navodnog lošeg odnosa prema Hrvatskoj.
On je „eksplodirao“ posle dodele nagrada za najbolje u prošloj godini.
„Razočaran sam odnosom Fife prema hrvatskoj reprezentaciji jer smatram da smo zaslužili veće poštovanje Svetske fudbalske organizacije za rezultate koje smo proteklih godina postigli. Jedina smo reprezentacija koja je prošle godine bila među četiri na Svetskom prvenstvu, te među četiri najbolje u Ligi naciji. Šokirali smo ceo svet pobedom protiv najveće svetske reprezentacije, Brazila, jedini uz Francuze imamo dve medalje sa dva poslednja Mundijala. Pobedili smo Francusku u Parizu, Dansku u Kopenhagenu, izbacili Brazil i Belgiju sa Svetskog prvenstva, u 23 utakmice nakon Eura izgubili smo samo dva puta“, naveo je Dalić u izjavi za sajt Fudbalskog saveza Hrvatske.
 Željko Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
SPORT
Partizan ponovo kažnjen
Samo uvertira. Jer izliv besa tek je usledio. Pita se Dalić kako su Fifi promakla imena Matea Kovačića, Joška Gvardiola, Dominika Livakovića?
„Pogledajte spisak 14 kandidata za najboljeg igrača sveta - osim sjajnog Modrića, gde su Hrvati? Ne bih nabrajao pojedince iz drugih zemalja, jer zaista imam veliki respekt prema svakom igraču i treneru, ali zar tu nije bilo mesta za Matea Kovačića, koji je postao svetski klupski prvak i igrao briljantno u Kataru? Nije bilo mesta za Joška Gvardiola koji je po većini izbora bio i među najboljih 11 na Svetskom prvenstvu i u Bundesligi? Zar Dominik Livaković nije zaslužio da bude ni među pet kandidata za najboljeg golmana nakon svega što je uradio u Kataru?“
Nije ni samo do igrača. Dalić se pita i gde sam tu ja?
„Među pet predloženih trenera koje redom izuzetno cenim su i tri selektora, ali niti jedan od njih nije izborio i finalni turnir Lige nacija i medalju na Svetskom prvenstvu. Uz veliko poštovanje prema uspehu Maroka i njihovog selektora, u dva međusobna susreta Hrvatska ima remi i pobedu u utakmici za bronzu“, hvali sebe Dalić.
Kao da još nije preboleo ispadanje od Argentine u polufinalu za koje su Hrvati dobrim delom okrivili i sudije. Dalić nije zaboravio penal sviran zbog prekršaja Dominika Livakovića.
„Prisetimo se i da je po brojkama i po utisku Dominik zaslužio da bude najbolji golman Svetskog prvenstva, a Joško najbolji mladi igrač SP. Doživljavam sve to kao manjak poštovanja, a koji sam doživeo i u izboru termina naših utakmica, pa i kvalitetu suđenja koje smo imali tokom turnira, posebno u polufinalnoj utakmici. Smatram da je naša reprezentacija i svojim igrama i svojim ponašanjem na terenu i izvan njega zaslužila više poštovanja, istog poštovanja koje mi iz utakmice u utakmicu pokazujemo prema našim protivnicima. Da engleski, brazilski, španski, nemački ili italijanski igrači i treneri postižu rezultate poput nas, bili bi i te kako zastupljeni u svim izborima“.
On je tražio i više poštovanja za Hrvatsku.
„Mi smo sa dve medalje apsolutna svetska senzacija. Fifa bi trebalo više da nas promoviše jer smo pokazali da jedna mala zemlja može da konkuriše najvećima, a to je najlepša reklama za fudbal u celom svetu… Zbog svega navedenog, odlučio sam kako ove godine neću učestvovati u izboru, ali svim dobitnicima od srca čestitam na zasluženim nagradama, a posebno našem Luki na sjajnom četvrtom mestu, s tim da je za mene on uvek broj jedan“, zaključio je hrvatski selektor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala