Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Neću zaboraviti 2015. kada sam lično zvao Putina

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin na sastanku u Sočiju
Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin na sastanku u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da nikada neće zaboraviti 2015. godinu kada je lično zvao predsednika Rusije Vladimira Putina da nam pomogne u Ujedinjenim nacijama.
"Ja se sećam 2015. godine kada su nam Rusi pomogli. Mogu da nađem negativne primere, kada su nam uvodili sankcije, ali ja neću zaboraviti 2015, kada sam lično zvao Putina da nam pomogne u UN. Zbog toga danas nemamo žig genocidnog naroda“, rekao je predsednik Srbije.
Predsednik je gostujući na RTS rekao da trenutno nema novih pritisaka na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji, ali da je to uvek aktuelno pitanje.
Vučić je na pitanje novinara da li je bilo u Briselu razgovora o usklađivanju spoljne politike Srbije sa politikom EU, rekao da tu nema mnogo razgovora.
"Nema tu mnogo razgovora, oni mi kažu, a ja njima - razumeo sam vas da moramo da uskladimo spoljnu politiku. Oni kažu dobro i onda mi opet to zamere i napišu u svim izveštajima 'kako ih Vučić ne sluša'. I to je to, imamo mnogo štete od toga", rekao je Vučić.
Podsetio je da je Srbija izašla na tržište evroobveznica i naveo da plaćamo bar 0,5 odsto veće kamatne stope zbog toga što nismo uveli sankcije Rusiji.
"Naše finansije su odlične i prošli smo bolje nego Rumunija koja je članica NATO i EU i uvela sankcije Rusiji. Ali, mi bismo prošli još mnogo bolje, imali smo ponudu od 11 milijardi evra (za evroobveznicu) a tražili smo milijardu do milijardu i po. Srbija ima odlične javne finansije, svi finansijski investitori hoće u Srbiju da ulažu, ali je bio problem što nismo uveli sankcije Rusiji i zbog toga plaćamo dodatnih 0,5 odsto na te ogromne sume novca, što je direktan finansijski gubitak", kazao je Vučić.
Kaže da je pitanje i pritisak na Srbiju u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji uvek veoma aktuleno i da ne može da se zaklinje po tom pitanju, ali da je njegov stav o tome, ipak, mnogo tvrđi nego kod onih koji se zaklinju i više puta dnevno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala