- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Turska rediteljka: Film o patrijarhatu blizak i srpskoj kulturi

© Foto : Youtube/TIFF Trailers/PrintscreenFilm „Sneg i medved” turske rediteljke Selčen Ergun
Film „Sneg i medved” turske rediteljke Selčen Ergun - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Tursko-nemačko-srpska koprodukcija, film „Sneg i medved”, u konkurenciji je za glavne nagrade 51. FEST-a, a rediteljka Selčen Ergun je istakla da je priča bliska srpskoj kulturi.
U malom, snegom prekrivenom, zabačenom gradu u Turskoj zima je uvek bila teška. Asli je mlada medicinska sestra koja je tu nedavno dobila službu. Jedne hladne noći, čovek nestaje. U ovom malom gradu, gde su policajcima najveći problemi bili slepi miševi, iznenadni nestanak čoveka stvara razne glasine. Korak po korak, Asli se nalazi usred vrtloga odnosa moći, tajni i sumnji.

„Mislim da se priča može lako razumeti u Srbiji. Proistekla je iz mog osećanja mlade žene u Turskoj, a verovatno je isti slučaj i u nekim drugim delovima sveta. Nije lako opisati to osećanje. Živite, radite ono što smatrate ispravnim, a istovremeno okruženje je neprijateljsko prema vama i pokušavate da preživite u takvim uslovima. Razmišljate da li da odete ili ne“, pojasnila je rediteljka Selčen Ergun.

Ona je istakla da je film izazvao oprečne reakcije u njenoj zemlji:
„Film je lepo primeljen od strane onih koji mogu da saosećaju sa glavnom junakinjom, ali je bilo i negativnih reakcija, jer govori o patrijarhatu i neprijateljstvu koje žena nosi kao breme iz dana u dan“.
Scenario su napisali Selčen Ergun i Jesim Aslan, uloge tumače Merve Dizdar, Saigin Soisal, Asie Dinkoi, Erkan Bektaš.
© Tanjug / Miloš MilivojevićRediteljka Selčen Ergun
Rediteljka Selčen Ergun - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Rediteljka Selčen Ergun
Film je svetsku premijeru imao prošle godine u Torontu, onda je prikazan u Hamburgu, Antaliji, Kotbusu, Marakešu, Palm Springsu, Santa Barbari i osvojio je više nagrada.
Srpski producent Miloš Ivanović je ispričao da je rediteljku upoznao u okviru programa „First Film Firts“ koji su osmislili i inicirali režiser Stefan Arsenijević i Gete institut.
„Mislim da je priča univerzalna i može lako da komunicira sa publikom u bilo kojoj zemlji, ne samo u Srbiji. Svako snimanje je naporno, teško i izazovno, a ono koje se dešava na minus 25 stepeni u unutrašnjosti Turske malo je izazovnije. Jedan je od poslednjih filmova snimljenih pre pandemije kovida“, rekao je Miloš Ivanović.
Sneg i medved“ je debitantski dugometražni film Selčen Ergun.Pre toga je snimila kratke filmove „Confrontation“ i „A Sunny Day“.
Udo Kir - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
KULTURA
Slavni glumac Udo Kir: Kad si Nemac, uvek igraš zlikovce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala