- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Situacija između Kine i Amerike sve napetija, najnoviji predmet konflikta izazvao buru na internetu

© AP Photo / GREG CAMPBELLPanda Le Le uginuo je u februaru 2023. godine
Panda Le Le uginuo je u februaru 2023. godine - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Tonovi između Amerike i Kine sve su teži, a najnoviji predmet spora između dve najveće svetske ekonomije sada je i zdravstveno stanje pande Ja Je, koju je u sklopu kineske „panda diplomatije“ Peking u nekim srećnijim vremenima poslao zoološkom vrtu u Memfisu.
Međutim, kineski građani potpisuju ovih dana peticije u kojima traže da se Ja Ja vrati u domovinu, jer su do njih stigle fotografije na kojima ženka kineske endemske životinjske vrste izgleda prilično loše. Ja Ju je potrebno vratiti kući, a u saveznu državu Tenesi poslati delegaciju koja će istražiti šta se dogodilo, stoji u komentarima Kineza koji pande smatraju nacionalnim blagom.
Internetom kruže slike na kojima Ja Ja izgleda neuhranjeno i bolesno.
U komentarima Kinezi optužuju Amerikance za nebrigu i okrutno ponašanje prema omiljenom simbolu Kine. „Životi panda su važni“, poručio je jedan. „Želim da je vidim debelu i okruglu. Vratite je da više ne pati“, napisao je drugi.
Kineska „panda diplomatija“ je međunarodni program koji je nekad bio jedan od najsimpatičnijih simbola boljih odnosa Kine i Zapada, piše britanski „Tajms“. Međutim, i on postaje „žrtva“ promenjenih međunarodnih odnosa. Mnogi eko-aktivisti su i ranije bili kritični prema tom programu. Program razmnožavanja pandi u zatočeništvu i njihovo slanje po svetu smatrali su zamagljivanjem pravog problema - onog da zbog kineskog naglog ekonomskog razvoja nestaje njihovo prirodno stanište u divljini.
Nacionalisti odavno koriste optužbe za lošu brigu za pande na Zapadu tumačeći to nepoštovanjem Kine u svetu. Sve pande zvanično pripadaju kineskoj državi, a u zoološkim vrtovima u inostranstvu su kao pozajmica, često za velike svote novca kojim se finansira program njihova razmnožavanja, prenosi „Jutarnji list“.
Ja Ja i njen partner Le Le stigli su u sklopu diplomatskog programa u Memfis, čijem zoološkom vrtu su „pozajmljeni“ još pre 20 godina. Par je trebalo da se vrati u Kinu u aprilu, ali je Le Le uginuo 1. februara. Met Tompson, šef zoološkog vrta, rekao je da je 24-godišnji panda uginuo mirno u snu i da je to bilo neočekivano, jer nije bilo znakova da je bolestan.
Međutim, u SAD su se i pre njegove smrti pisale peticije da Le Lea i Ja Ju vrate u Kinu. Aktivisti su tvrdili da su inficirani parazitima. Javnost u Kini saznala je za tu inicijativu i takođe počela to da traži.
„Tajms“ piše da je Peking zvanično objavio da će poslati stručnjake da izvide šta se dogodilo, a veruje se da će usput proveriti u kakvom je stanju Ja Ja.
„Zabrinuti smo zbog nagle smrti pande Le Lea“, navelo je u saopštenju kinesko udruženje zooloških vrtova. Međutim, pande u divljini obično žive do 20 godina. U zatočeništvu su neke živele i više od 30 godina.
Državni mediji spekulišu da bi Ja Ja mogla da se vrati kući ranije nego što je predviđeno, a do tada bi joj Amerikanci trebalo da daju kvalitetniji bambus, poručili su Kinezi.
Kina je najzad odgovorila i na pozive Zapada da pomogne u okončanju ukrajinske krize –objavila je predlog puta ka miru u 12 tačaka, ali ne onakav kakav su očekivali. Kineski predlog analizirali smo u emisiji Svet sa Sputnjikom:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala