- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: SAD nameravaju da u Ukrajini organizuju provokaciju sa toksičnim supstancama

© AFP 2023 / THOMAS SAMSONZnak za opasne materije
Znak za opasne materije - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nameravaju da organizuju provokaciju u Ukrajini upotrebom toksičnih supstanci, okrivljujući pri tome Rusiju, saopštio je na konferenciji za medije načelnik Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.
Prema njegovim rečima, 22. februara je jedna uticajna američka nevladina organizacija održala konferenciju o događajima u Ukrajini. Na ovom događaju je bivši američki ambasador u Moskvi Džon Salivan dao izjavu u kojoj je, između ostalog, rekao da „ruske trupe planiraju da upotrebe hemijsko oružje u zoni specijalne vojne operacije“.
„Ovu informaciju smatramo kao nameru samih Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saučesnika da izvrše provokaciju u Ukrajini koristeći toksične hemikalije“, rekao je Kirilov.
Kako je naveo oficir, SAD očekuju da u uslovima borbenih dejstava međunarodna zajednica neće moći da organizuje efikasnu istragu o njihovoj hemijskoj provokaciji. Prema američkom planu, u tom slučaju će pravi organizatori i izvođači moći da izbegnu odgovornost, a krivica će biti svaljena na Rusiju.
Istovremeno, Zapad je već isporučio hemikalije Ukrajini.
„Ministarstvo odbrane... dobilo je informacije da je 10. februara 2023. godine u Ukrajinu (Kramatorsk) stigao voz, u čijem se jednom vagonu nalazio tovar hemijskih supstanci, u pratnji grupe stranih državljana. Vagon je otkačen i odvučen na teritoriju Kramatorskog metalurškog kombinata „Kujbišev“, gde su pod kontrolom Službe bezbednosti Ukrajine i predstavnika komande Oružanih snaga Ukrajine hemikalije istovarene“, rekao je general.
Prema njegovim rečima, tovar se sastojao od 16 hermetički zatvorenih metalnih kutija, od kojih je osam imalo znak za hemijsku opasnost, natpis „BZ“ i oznaku sa dve crvene linije, što odgovara klasi otrovnih materija sa privremenim detoksikacionim dejstvom. Pet sanduka imalo je oznaku „C Riot“, a tri su označene kao „CR Riot“ sa jednom crvenom linijom koja označava iritirajuća sredstva.
Hemikalije su utovarene na oklopna vozila američke proizvodnje, koja su u sastavu konvoja otišla do linije borbenih dejstava.
Osim toga, u Kramatorsku je 19. februara istovareno 11 vagona sa geler municijom sa posebnim oznakama. Ranije su takve granate u Sjedinjenim Američkim Državama unapređivane za podmuniciju sa tečnim recepturama iritanasa, dodao je Kirilov.
Prema njegovim rečima, granate su istovarene noću u predgrađu, a na vagonima su bile obeležene natpisima „Građevinski materijali“ i „Cement“.
NATO je takođe planirao da Ukrajini isporuči veliku seriju zaštitne opreme, dodao je on.
„Prioritet imaju protivotrovi za organofosforne toksične supstance kao što su sarin i soman – 600 hiljada ampula, antikonvulzanti – tri miliona tableta, preparati za detoksikaciju iperita, luizita i derivata cijanovodonične kiseline inhibitora hloracetofenona – 750 hiljada bočica, precizirao je Kirilov.
Ovim zadatkom direktno se bavi Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe.
„Istovremene isporuke toksičnih hemikalija i sredstava zaštite od njih ukazuju na pokušaj sprovođenja provokacija velikih razmera upotrebom vojne psihotropne otrovne supstance BZ tokom sukoba“, primetio je Kirilov.
On je podsetio da je, u skladu sa Konvencijom o hemijskom oružju, BZ kontrolisana hemikalija i nalazi se na drugoj listi, a njegova upotreba je zabranjena članom 1 Konvencije.
Laboratorijsko ispitivanje - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
RUSIJA
SAD umešane u nastanak pandemije kovida; Sprovođeni eksperimenti sa HIV-om na ukrajinskim vojnicima
Ova supstanca izaziva akutnu psihozu, dezorijentaciju, halucinacije i oštećenje pamćenja.
„SAD su objavile o potpunom uništenju zaliha BZ još 1990. godine, kada je bačeno oko 50 tona ove supstance, ali su uzorci ostavljeni. Osim toga, u današnje vreme sačuvana je mogućnost sinteze prekursora BZ na bazi farmaceutskih proizvodnih kapaciteta u obimu do nekoliko desetina tona godišnje“, istakao je Kirilov.
Prekursori su hemijske supstance koje se koriste u sintezi ciljnog proizvoda.
Prema njegovim rečima, BZ je standardni otrovni gas američke vojske koji su SAD naširoko koristile tokom rata u Vijetnamu. Osim toga, Vašington i njegovi saveznici više puta su koristili municiju punjenu hemijskim supstancama tokom vojnih sukoba u Avganistanu, Iraku i Siriji.
Prema njegovim rečima, ruski stacionarni i mobilni sistemi za praćenje radijaciono hemijsko biološke situacije raspoređeni u zoni specijalne vojne operacije omogućavaju blagovremeno otkrivanje hemijskih pretnji i pravovremeno reagovanje na njih. Takođe, analitičke mogućnosti hemijskih laboratorija koje su dostupne u Ministarstvu odbrane Rusije omogućavaju pouzdano određivanje ne samo vrste hemikalije koja se koristi, već i zemlje proizvođača.
„Tako je, na primer, nadaleko poznata... informacija o upotrebi improvizovane municije protiv ruskih trupa pomoću bespilotnih letelica. Istrage su pokazale da je reč o municiji termičkog dejstva koja je sadržala zapaljive oksidatore i aditive, od kojih su neki proizvedeni u Češkoj“, objasnio je Kirilov.
General je ukazao na posledice takvih dejstava SAD.
„Upozoravamo da ćemo u slučaju provokacija upotrebom toksičnih hemikalija, prave krivce identifikovati i kazniti“, naglasio je Kirilov.
On je takođe nazvao pogrešnim uverenje Zapada da bi zbog vojnih dejstava takva provokacija mogla biti uspešna za SAD i njihove saveznike.
General je dodao da će Ministarstvo odbrane Rusije nastaviti da radi na razotkrivanju kriminalnih aktivnosti Zapada u suprotnosti sa Konvencijom o hemijskom oružju.
Istovremeno, on je skrenuo pažnju na činjenicu da zapadne zemlje redovno izjavljuju mogućnost da Rusija koristi oružje za masovno uništenje, ali su same Sjedinjene Američke Države već više puta sprovodile takve projekte.
Američki vojnici stoje u stavu mirno ispred američkih i iračkih (D) zastavama tokom ceremonije primopredaje u blizini iračkog grada Havija - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
SVET
Bivši irački obaveštajac za Sputnjik: Kako je Amerika pripremala invaziju na Irak
Kirilov je podsetio da je epruveta sa „praškom za veš“ u rukama američkog državnog sekretara Kolina Pauela poslužila kao povod za invaziju na Irak i uzrok smrti preko pola miliona građana ove zemlje.
„Fotografije Belih šlemova koje su 2017. godine objavile informativne agencije, na kojima je prikazano kako ljudi sa uobičajenim povezima od gaze uzimaju uzorke na lokaciji predviđene primene sarina, dovele su do raketnog napada SAD na aviobazu Šajrat u Siriji“, istakao je on.
Načelnik je takođe ispričao kako je 2018. godine bilo organizovanje snimanje dece, navodno, otrovane hlorom u sirijskom gradu Dumi. Kadrovi su postali uzrok uništavanja naučno-istraživačkog centra u Barzi i Džamri.
Kirilov je podsetio da do danas niko nije snosio odgovornost za ove zločine.
On je još podvukao da Vašington selektivno ispunjava obaveze iz Konvencije o zabrani hemijskog oružja.
„Tako je, kršeći Konvenciju i Ženevski protokol iz 1925. godine, Ministarstvo odbrane SAD legalizovalo upotrebu brojnih hemijskih supstanci kao sredstava ratovanja. Njihova primena je predviđena korišćenjem širokog spektra standardne municije“, naglasio je Kirilov.
Konvencija za zabranu hemijskog oružja je sporazum o kontroli naoružanja koji zabranjuje proizvodnju, gomilanje i primenu hemijskog oružja.
Biološko oružje - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
SVET
Nove informacije o vojno-biološkim projektima u Ukrajini - šta Ameriku čini vrlo sumnjivom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala