- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin potpisao ukaz o zamrzavanju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju

© Sputnik / Sergeй Kazak / Uđi u bazu fotografijaPodgotovka k zapusku RS-20
Podgotovka k zapusku RS-20 - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se zamrzava učešće Rusije u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3).
„Predviđeno je da Ruska Federacija obustavi dejstvo Sporazuma između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja, potpisanog u Pragu 8. aprila 2010. godine“, navodi se u tekstu.
Zakon bi mogao da stupi na snagu nakon zvaničnog objavljivanja, navodi se u tekstu dokumenta. Odluku o nastavku učešća Rusije u sporazumu doneće predsednik.
Ruski predsednik Vladimir Putin održao je 21. februara tradicionalno obraćanje Federalnoj skupštini. On je tom prilikom saopštio da Rusija obustavlja svoje učešće u sporazumu START, ali da ne izlazi iz njega. Putin je istakao da nuklearne arsenale n nemaju samo SAD sa kojima je potpisan sporazum, nego i zemlje NATO-a poput Francuske i Velike Britanije.
START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Crveni trg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
RUSIJA
Kremlj: Sprovodićemo Sporazum o starteškom naoružanju kad Zapad uzme u obzir naš stav
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala