- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Peskov: NATO se pretvorio iz uslovnog protivnika u neprijatelja

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPortparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Države NATO, postavši učesnik sukoba u Ukrajini, istupaju kao jedinstven blok ne više uslovnih protivnika Rusije, već njenih neprijatelja, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
U intervjuu za list „Izvestija“ on je komentarisao odluku predsednika Rusije Vladimira Putina da obustavi učešće Rusije u Sporazumu START 3.
Kako je naveo, kada se dokument pojavio on nije obuhvatio nuklearni potencijal Francuske i Velike Britanije koji su bili neuporedivi sa arsenalima Rusije i SAD.
Ali, sada kada je NATO praktično postao učesnik sukoba u Ukrajini, situacija se promenila, objasnio je Peskov.

„NATO sada istupa kao jedinstven blok više ne naših uslovnih protivnika, nego neprijatelja. Njihova obaveštajna služba 24 sata dnevno radi protiv nas, njihovo naoružanje, kako je nedavno istakao Putin, besplatno se isporučuje Ukrajini i njime se puca na naše vojnike, da ne pominjem da se njime puca i na građane Ukrajine, donose se odluke i preuzimaju obaveze u okviru NATO o novim isporukama, novim partijama sve modernijeg oružja“, rekao je Peskov.

Portparol Kremlja je rekao i da je u Kijevu takva situacija da nema mogućnosti da se razmotre neke nijanse kako bi se sukob rešio mirnim putem i zbog toga se specijalna operacija nastavlja do ostvarenja ciljeva.
On je dodao da u Ukrajini ima snaga kojima se ne dopada aktuelni kijevski režim, a ima ih izvan granica Ukrajine.
Upitan da li bi Rusija, posle ostvarivanja ciljeva specijalne operacije, mogla da počne pregovore sa tim snagama, on je odgovorio potvrdno.
Kako je naveo, da je hteo Zapad je odavno mogao da počne pregovore sa Rusijom. Ti pregovori bi bili teški, po nekim pitanjima bi postojali nepomirljivi stavovi, ali bi pregovora bilo, ali su zapadne zemlje to odbile.
On je dodao da je Putin bio i ostao otvoren za sve kontakte koji mogu da doprinesu da Rusija ostvari sopstvene interese na ovaj ili onaj način, poželjno bi bilo mirnim putem, ali ako to nije moguće onda i vojnim.

O kineskom planu

Peskov se osvrnuo i na kineski plan za rešavanje sukoba u Ukrajini, ističući da je glas Pekinga trebalo da se čuje. Pozdravljamo pokušaj da se formulišu teze za rešavanje sukoba mirnim putem, važne su nijanse, rekao je on.
Kina je velika, moćna država čiji se interesi ne može da ignoriše nijedan igrač na međunarodnoj sceni, ocenio je Peskov i dodao da se kineski plan, u delu koji se tiče osiguranja bezbednosti, podudara sa pristupom Rusije.

Podrška Putinu

Peskov je rekao da ogromna većina Rusa u potpunosti podržava predsednika Rusije - ciljeve specijalne operacije i kurs razvoja uz oslanjanje na sopstvene snage.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala