- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ohrabrenje sa Istoka jača samopouzdanje Srbije i Republike Srpske da odgovore na ultimatume

© Sputnik / Mira Kankaraš TrkljaREPUBLIKA SRPSKA TRIBINA
REPUBLIKA SRPSKA TRIBINA - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Tribinu „Srpska se brani i u Srbiji“, održanu u Beogradu na dan godišnjice donošenja prvog Ustava Republike Srpske, obeležila je ocena brojnih učesnika da će neizbežno uspostavljanje novih odnosa u svetu omogućiti i rešenje srpskog nacionalnog pitanja.
Profeosor Fakulteta političkih nauka u penziji Nenad Kecmanović podsetio je na reči ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocana Harčenka da će se po završetku specijalne vojne operacije u Ukrajini pitanje Kosova rešavati u novom geopolitičkom kontekstu.
On podseća da ruski političari često ističu da im je tek posle bombardovanja Srbije puklo pred očima na šta je Zapad sve spreman. Kinezi, takođe, kažu da su im se upalile crvene lampice tek kada je tokom bombardovanja SRJ tobože nehotice pogođena kineska ambasada u Beogradu.
Srećom, kaže Kecmanović, Rusija sa Putinom, ni Kina sa Sijem nisu ono što su bile u vreme globalne dominacije jedine supersile.
„Ovo ohrabrenje sa Istoka jača samopouzdanje i otpornost svih Srba prema pretnjama i ultimatumima Zapada na koje upozoravaju i predsednik Srbije Vučić i Dodik. Dodik je jednom rekao ako Kosovo ostaje u Srbiji, onda je Srpska spremna da ostane u BiH, odnosno, ako Kosovo ide iz Srbije, onda će i Srpska iz BiH. To je, čini mi se, sažeto formulisana platforma za jedinstvo Srba u Srpskoj i u Srbiji prema svetu i međunarodnoj zajednici", ocenio je on.
Srpska i Srbija bi, kako smatra, trebalo da otvore srpsko pitanje u paketu.
Politikolog Aleksandar Pavić problem sa unipolarnim svetom vidi u tome što se Zapad promenio. Došlo je do smene elita koje neće da pregovaraju nego da nameću, što nije bilo ni u vreme najvećih ideoloških razlika Amerike i Sovjetskog saveza, kada je postojalo veće uvažavanje onog drugog. To se sada zove diktat i kada Zapad ne priznaje ruske interese, kada će srpske. Naravno, nikada, kaže Pavić.
© Sputnik / Mira KankarašPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik na tribini u Beogradu povodom godišnjice donošenja prvog Ustava RS
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na tribini u Beogradu povodom godišnjice donošenja prvog Ustava RS
„Ono što je dobro je što nam se sada nudi druga opcija, multipolarni svet koji nastaje. To je ogromna većina sveta, preko 80 odsto, koji od nas ne traže da se odreknemo sopstvenih interesa i to je svet koji raste, koji ima perspektivu. Zapad ulazi u ekonomsku krizu, u socijalnu krizu, u duhovnu krizu, u moralnu krizu i to će tek da dolazi do izražaja“, uveren je Pavić.
On smatra da Srbi imaju istorijsku priliku da nastave zlatnu nit srpskog otpora, ne samo nepristajanjem na diktat, već i da ne budu na pogrešnoj strani istorije.
Izbor je, smatra on, lak. Nije lako okruženje, ali dodaje on, i za to postoji rešenje. Nije, kaže, mađarski premijer Viktor Orban RS dao 100 miliona evra kredita i nije slučajno što se odupire novim sankcijama Rusiji.
Pavić se slaže sa Dodikom da pitanje Kosova i Metohije i RS ne treba razdvajati.
„To su sve srpska pitanja. Jedno teritorijalno, drugo nacionalno, a u stvari oba i nacionalna i teritorijalna i identitetska. I Beograd i Banjaluka moraju tu da budu na istoj talasnoj dužini i na istim pozicijama", uveren je ovaj politikolog.
Unipolarni svet nudi samo ropstvo, dalje ucenjivanje, dalje rasparčavanje, a multipolarni svet nudi slobodu. Izbor je lak, zaključio je Pavić.
Sociolog Slobodan Reljić smatra da se Srbija i Srbi danas nalaze pred dramatičnim dokumentom kakav je francusko-nemački o Kosovu i da on nesumnjivo ugrožava i Republiku Srpsku.
„Ovde se radi o odnosu Zapada prema Srbima koji je neprijateljski. Odgovor naroda na to je, smatra on, vrlo jasan – nema potpisivanja bilo čega što bi promenilo status Kosova, nema napuštanja RS niz vodu, bez obzira što naše vlasti primaju visokog predstavnika Šmita kao pravog", kritičan je Reljić.
Imate 14 odsto sveta koji je uveo sankcije Rusiji i 86 odsto onog drugog sveta i za godinu dana SAD, "najveći siledžija koga svet poznaje", nisu uspele nikoga da prebace na svoju stranu, konstatuje Reljić.
On smatra da je odgovor establišmenta u disproporciji sa sasvim jasnim narodnim. Za rešenje svih naših krupnih pitanja se isključivo vezujemo za razgovore sa Zapadom.Ta situacija i položaj RS čini rizičnijim nego što bi on trebalo da bude, zaključio je ovaj sociolog.
Po mišljenju geopolitičara Milomira Stepića, za razliku od Srbije koja se još nije oslobodila jugoslovenstva i Titoizma, sa RS je obrnuto. Ona je stekla nivo potrebne kohezije i po njegovoj oceni, o RS se može govoriti kao o novom srpskom pijemontu.
Po oceni publiciste Siniše Ljepojevića, Zapad 150 godina nije promenio ništa, od kada je tada prihvatio austrijsku ideju o cepanju srpkog nacionalnog korpusa. On smatra da treba da smo načisto da sa Zapadom više nema razgovora, da evropske vrednosti ne postoje i da taj naš evropski put mora biti prekinut, jer je to pitanje egzistencije. Jedna epoha je završila, nova je u nastajanju, trebalo bi se okrenuti Evroaziji i na vreme uhvatiti voz.
Sa njim se slaže i geopolitičar Srđan Perišić, ističući da je nemoguće naše strateško partnerstvo sa SAD, jer oni ne priznaju ničiji suverenitet. Svi srpski političari bili su prevareni od SAD, od Biljane Plavšić, Radovana Karadžića, Slobodana Miloševića, Zorana Đinćića i Vojislava Koštunice, kao što su i svi sporazumi izigrani od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, do Brisleksog sporazuma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala