- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Cela Evropa jedva skupila dva bataljona tenkova za Ukrajinu

© AP Photo / Polish Defense MinistryTenkovi leopard 2
Tenkovi leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Evropa ima poteškoća sa isporukama obećanih tenkova Ukrajini, jer im je potrebna popravka ili postoji otpor takvoj pomoći unutar zapadnih zemalja, piše The New York Times.
Problem je što je Evropa nedovoljno finansirala svoje oružane snage, navodi list. Iako je NATO još 2014. godine postavio cilj svojim članicama da izdvajaju za odbranu 2 odsto BDP-a, do 2022. godine samo devet zemalja je dostiglo ovaj nivo: Grčka, Poljska, Litvanija, Estonija, Velika Britanija, Hrvatska i Slovačka.
Kao rezultat toga, EU ne može ni da sakupi 62 tenka za kompletiranje dva bataljona, primećuje list. U Evropi postoji oko 2.000 tenkova "leopard" - uglavnom vozila ovog modela su obećana Ukrajini.
Prema podacima The New York Times, Nemačka je rekla da će obezbediti 18 tenkova, Poljska 14, Švedska i Španija po 10. U Stokholmu je ideja o prebacivanju vozila naišla na otpor vojske, u Španiji je potrebna popravka tenkova, a slanju se protivi i levičarska politička partija Podemos, piše list.
List napominje da čak i ako EU sada ispuni svoja obećanja, onda će u budućnosti biti problem sa zamenom onih tenkova koji budu uništeni ili oštećeni na frontu.
Ove zime su mnogi saveznici obećali Ukrajini da će joj isporučiti tenkove. Pored EU, u koaliciju su ušli i SAD (Abrams), Velika Britanija (Čelendžer), Kanada (Leopard) i dr. Poljska je 24. februara saopštila da je već prebacila svoje tenkove u Ukrajinu.
Ruska strana je osudila odluku Zapada da pomogne Kijevu. Kremlj je saopštio da će ove isporuke „stvoriti nove probleme Ukrajini i ukrajinskom narodu“, ali da neće moći da promene tok specijalne operacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala