- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šta se kuva u Americi – i kako to može da utiče na Srbiju

© Foto : FIBANikola Jokić i Bogdan Bogdanović
Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
U istoriji NBA lige četiri puta događali su se „lokauti“. Ako se on ponovo dogodi, odnosno dođe do neslaganja Unije igrača i vlasnika franšiza, na Svetskom prvenstvu ove godine najverovatnije ne bismo gledali igrače iz najjače lige sveta. Uključujući tu i Nikolu Jokića, Bogdana Bogdanovića i ostale naše igrače iz NBA.
Zapravo, lokaut sam po sebi ne isključuje automatski mogućnost da NBA igrači igraju na Svetskom prvenstvu (jer su igrači tada bez ugovora), ali bi u tom slučaju nacionalne federacije morale da pokriju same, bez pomoći NBA, celokupno osiguranje za igrače u slučaju njihove eventualne povrede. A, to su zaista veliki iznosi.
Ujedno, to bi značilo da verovatno nećemo gledati nijednog NBA igrača generalno na turniru, što bi prvenstvo potpuno izmenilo i onda bi bilo teško da se predvidi ko će do medalja.
Inače, kolektivni ugovor je najvažniji ugovor u NBA ligi. On se potpisuje između same lige i Unije igrača NBA lige koja je veoma snažna. Taj ugovor određuje kako će se zarada deliti, kakvi će biti ugovori igrača...
Poslednji takav ugovor potpisan je u decembru 2016. godine i važi do kraja sezone 2023/2024.
Sada se pregovara oko detalja novog ugovora koji bi trebalo da bude potpisan do 31. marta, igrači imaju veliku moć u NBA ligi, pa može doći do novog zaključavanja ako ne bude konačnog dogovora. NBA ligi se ne dopada da igrači mogu da se ponašaju tako slobodno kako se ponašaju, da traže trejdove i biraju da li će igrati ili ne.
Ako ne dođe do dogovora, biće problema...
Do sada su u istoriji viđena četiri lokauta. Tri su se dogodila tokom devedesetih (1995, 1996. i 1998. godine), a poslednji 2011. Tada je pet meseci trajala pauza u NBA i sezona je morala da bude skraćena sa 82 na 66 utakmica, pa bi u slučaju da ponovo bude „lokauta“ - svim igračima bilo zabranjeno da igraju na Svetskom prvenstvu, uključujući i Amerikance.
Kako trenutno stoje stvari, do lokauta – neće doći.
Ali, niko još ne može da otpiše do kraja, 100 odsto, tu mogućnost. Dakle, male šanse i dalje postoje.
Recimo, čuveni NBA košarkaš Čarls Barkli, danas košarkaški komentator, tokom Ol-star vikenda nazvao je igračima mekušcima, a dotakao se i pregovora oko novog kolektivnog ugovora koji se sprema.
Nemam sumnju da će ovi momci dopasti u lokdaun“, rekao je Barkli.
Izvršna direktorka Unije igrača NBA lige Tamika Tremaljo istakla je da lokaut može da bude izbegnut.
„Pre svega, ne mislim da lokaut ikome može da donese nešto dobro“, rekla je Tremaljo.
NBA komesar Adam Silver dodao je da je apsolutni prioritet da se do kolektivnog ugovora dođe što je pre moguće.
Dakle, ideja je da se liga i igrači dogovore oko svega, a samom činjenicom da plate igračima stalno rastu, da su deonice franšiza sve veće, samim tim i mogućnost da se dođe do „zaključavanja“ je zaista mala ove godine.
Ali, ako se dogodi, onda će Svetsko prvenstvo biti potpuno drugačije od onoga što smo do sada gledali.
I NBA liga bi upala u problem posle koga bi joj bilo potrebno nekoliko godina da se vrati na pravi put.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
SPORT
Ne zna Amerika kako je Jokić odrastao...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala