- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Rešenje jedinog bitnog i otvorenog pitanja na Balkanu je – ujedinjenje srpskog naroda

© Sputnik / Mira KankarašMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da treba ojačati ideju o tome da je rešenje srpskog nacionalnog pitanja isključivo vezano za ujedinjenje srpskog naroda na ovim prostorima. Naše u okolini treba na to da navikavamo, koliko god zbog ukupne globalne situacije sada nije trenutak za donošenje velikih odluka.
Dodik je na to ukazao na tribini „Srpska se brani i u Srbiji“, u Beogradu, održanoj na dan godišnjice donošenja prvog Ustava Republike Srpske. On je ocenio da nismo završili naše nacionalne stvari na Balkanu i da je jedino bitno pitanje koje je ostalo otvoreno - srpsko nacionalno pitanje.

Različiti principi – uvek protiv Srba

A ostalo je otvoreno tako što se, ističe on, Kosovo i Metohija separatišu od Srbije, a RS stalno uskraćuju prava koja su joj data Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ne libe se da nam kažu da ćemo, ako nismo za pravila koja sami propišu mimo ustava i Dejtona, trpeti sankcije.
„Naš odgovor je da sada više nego ikada svako bačeno pitanje na sto odbijemo, jer je to jedino delotvorno u ovom vremenu. S druge strane, apsolutno nije pametno sada praviti nikakva definitivna rešenja. Treba sačekati i videti konstelaciju globalne situacije, promišljati i pokušati doći do jednog nacionalnog konsenzusa“, smatra predsednik RS.

Naopaka Šmitova odluka

On je situaciju u kojoj je RS ilustrovao najnovijim primerom kada je nepostojeći visoki predstavnik Kristijan Šmit, koji i sam zna da nije formlano-pravno izabran kako to propisuje Dejtonski sporazum, doneo odluku o sprovođenju Zakona o imovini.
„Mi nećemo objaviti tu odluku u Služebonm glasnsku, nećemo je primenjivati, nek izvoli, neka nametne, pa da vidimo koja to sila stoji iza njega, pa da vidimo ima li te sile ili nema. Mi ćemo još intenzivnije da sprovodimo naš Zakon i da vidimo kako će on da brani to“, kaže Dodik.
On podseća da po Ustvu BiH, sve što nije dato BiH u nadležnost, a imovina entiteta nije, pripada nadležnostima entiteta. Čudi se Dodik kako ovde u Srbiji Šmita neki i dalje smatraju visokim predstavnikom i uvažavaju njegove neustavne odluke.
© Sputnik / Mira KankarašMilorad Dodik na tribini "Srpska se brani i u Srbiji"
Milorad Dodik na tribini Srpska se brani i u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Milorad Dodik na tribini "Srpska se brani i u Srbiji"

Neophodna podrška prijatelja

Predsednik Srpske ističe da su, uprkos svemu, ostale određene vrednosti za RS koje su sasvim dovoljne da nastavi borbu u ovakvim okolnostima i da ona mora da vrati poziciju ravnopravnog pregovarača, a ne izvršioca naloga koji najčešće dolaze sa istih adresa sa Zapada. Za tu borbu će joj, smatra, biti podrška prijatelja.
On nije mogao, a da ne primeti da u Srbiji postoji jedna posebna Srbija koja i dalje živi taj jugoslovenski mit o Sarajevu, zaboravljajući na činjenicu da je iz njega isterano 150.000 Srba, značajan broj ubijen i bio odveden u u nekoliko desetina logora po Sarajevu za šta niko nije odgovarao.
„Republika Srpska, naravno, prirodno je zagledana u Srbiju i isključivo vezana za nju i to što ona jeste. Nas zanima i želimo što moćniju i jaču Srbiju. Samo moćna i jaka nama može najviše da pomogne. Takva Srbija nikada nije bila od interesa susednih naroda i država, a pogotovo nije u interesu određenog dela međunarodnog faktora“, ističe Dodik.

Pomoć Srbije

Srbija je uvek pomagala koliko je mogla i što se zna i što se ne zna, ko god je u Srbiji bio na vlasti, dodaje on. Podsetio je na kapitalnu stvar, privatizaciju Telekoma RS, u vreme Koštunice i Tadića, kada su kroz tu akviziciju koju je uzela Srbija obezbedili značajan deo spasonosnih sredsatava za RS, a Srbija od toga ima dobit.
„Što se tiče sadašnjih odnosa oni su bazirani na uzajamnoj podršci i na različitim projektima. Jedan od važnih je vezan za pomoć Srbije svim opštinama u RS, izgradnjom od vrtića do škola, domova kulture, bolnica, kojim smo hteli da u svakoj opštini ostane trag Srbije. I većina tih objekata nosi naziv Srbija.“
On podseća da je Srbija pomogla izgradnju mosta na Rači, vrednosti 170 miliona evra, u celini ga finansirajući, ali i preuzela 80 odsto troškova na izgradnji auto-puta od Rače do Bijeljine. RS će za to uvek biti zahvalna Srbiji, ističe Dodik, napominjući da je i RS uvek bila spremna da ukoliko je moguće pomogne Srbiji. Tako je Srbiji stavila na raspolaganje viškove električne energije da bi u trenutku energetskog udara bila kvalitetno snabdevena.
Mi iz RS, kako kaže, nemamo nikakvu nameru da se mešamo u politički život Srbije, ali imamo nameru da podržimo sve odgovorne politike koje idu za tim da pojačaju i očuaju Srbiju.
„Smatramo da Srbiji moramo da nametnemo narativ da je najvažnije državno pitanje za Srbiju u teritorijalnom smislu Kosovo, a najvažnije nacionalno pitanje u Srbiji je Republika Srpska sa svojim stanovništvom od 1,1 milion koji tamo žive. To apsolutno mora da bude u fokusu interesa i politike države Srbije“, ističe predsednik RS.
On napominje da se neretko postavlja pitanje da li je moguće da Vučić i Dodik vrate priču o poštovanju izvornog Dejtona i poštovanju Rezolucije 1244 SB UN. To je, kako smatra, daleko iznad njihovih mogućnosti, ali i dodaje da od toga ne treba odustati i da u svakom razgovoru to treba pokušati staviti na sto.
„Moramo da budemo svesni da ne postoji međunarodno pravo, nego međunarodno pravilo, a ono se menja često, zavisno od ličnosti koja donosi pravilo. Ali, mi nemamo šta drugo nego da se držimo Dejtona, Rezolucije 1244, bez obzira koliko oni na to ignorantski gledali.“

Ne sme da se odustane

Ako u RS ne ostanemo dosledni, veoma brzo će nas preuzeti centralizacija BiH, što je glavni i definitivni cilj Amerikanaca i EU, ističe Dodik.
„Mislim da onoliko koliko se mi branimo, pružamo priliku i Srbiji da nas brani. Ako se mi prepustimo i Srbija će teško braniti nas. S druge strane, Srbiji je važno ne da ima podaničku strukturu u RS nego onu koja može da iznese politiku u RS. Najbolja situacija je snažna legitimna struktura u RS koja će dobro sarađivati sa vlastima Srbije“, zaključio je Dodik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala