- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Digitalno restaurisan film „Belo odelo“ Lazara Ristovskog u Kinoteci

© Foto : Sputnjiku ustupili Kinoteka i A1Film "Belo odelo" Lazara Ristovskog
Film Belo odelo Lazara Ristovskog - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Film „Belo odelo“, po scenariju i u režiji Lazara Ristovskog, nakon što je digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka, biće premijerno prikazan 1. marta u Jugoslovenskoj kinoteci.
Zainteresovani, koji nisu u mogućnosti da prisustvuju bioskopskoj projekciji, moći će da pogledaju film na Fejsbuk stranicama kompanije A1i Jugoslovenskekinoteke.
Film „Belo odelo“ je debi jednog od vodećih domaćih filmskih glumaca, Lazara Ristovskog, koji se prvi put pojavljuje kao reditelj, scenarista, producent i nosilac glavne uloge.
© Foto : Sputnjiku ustupili Kinoteka i A1Digitalno reastaurisan film "Belo odelo" Lazara Ristovskog
Digitalno reastaurisan film Belo odelo Lazara Ristovskog - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Digitalno reastaurisan film "Belo odelo" Lazara Ristovskog
Premijerno prikazan u Kanu 1999. godine, film prati narednika Savu Tiodorovića, kome stiže telegram od njegovog brata blizanca o smrti majke, nakon čega se ukrcava na prvi voz, ne sluteći kakvi će ga događaji na tom putu zadesiti.
Pored Lazara Ristovskog u filmu igrajui Radmila Šogoljeva, Dragan Nikolić, Bata Stojković, Bata Živojinović, Bogdan Diklić, Branimir Popović, Zoran Cvijanović, Nebojša Milovanović, Nikola Kojo, Andrej Šepetkovski, Slobodan Ninković, Branimir Brstina.
„Belo odelo“ je 28. film koji je digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta A1 Kinoteka, koji se od 2017. godine sprovodi u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije A1 Srbija sa ciljem da omogući televizijsko i bioskopsko prikazivanje poznatih filmskih naslova, kao i da ih sačuva za buduće generacije.
Dosada su digitalno restaurisana dela Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića, Slobodana Šijana, Dušana Makavejeva i drugih eminentnih domaćih autora.
Jana Bjelica u ulozi Jane u filmu Ovuda će proći put Nine Ognjanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
KULTURA
Rediteljka debitantskog filma „Ovuda će proći put“: Nema raja ako je teskoba u čoveku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala