- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Sneg na zapadu Srbije: Zavejana sela, celi Prijepolje i Bajina Bašta bez struje

© Tanjug / JOVAN NIKOLIĆSneg na zapadu Srbije
Sneg na zapadu Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Pratite nas
Sneg koji je od juče popodne padao izazvao je velike probleme u zapadnoj Srbiji. Cele opštine Prijepolje i Bajina Bašta su bez struje zbog kvarova, problema sa električnom energijom ima i u Novoj Varoš i Užicu, a zbog pada stabala, stao je i saobraćaj na barskoj pruzi.
U novovaroškom kraju, sneg je izazvao brojne probleme u snabdevanju električnom energijom u selima na nižoj nadmorskoj visini
„U selima Bistrica, Radijevići, Rutoši, u delu Draglice i Negbine, struje nema od noćas. Tu je padao mokar sneg i opteretio niskonaponsku mrežu, dok je u selima na višoj nadmorskoj visini padao suv sneg i tu nije bilo problema“, kazao je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.
Prema njegovim rečima, snega u samom gradu ima u visini od 35 centimetara, u prigradskim naseljima oko pola metra, dok je na planinama snežni pokrivač na pojedinim mestima oko dva metra.
„Skoro sva sela su bila zavejana, jedino je prohodno u selima koja su vezana za magistralni put", kazao je Vasiljević. On je istakao da su sve nadležne službe na terenu i da su krenule u raščišćavanje seoskih puteva, preneo je Tanjug.

Celi Bajina Bašta i Prijepolje bez struje

Bajina Bašta i Prijepolje potpuno su bez struje zbog kvarova usled snega koji je pao.
U Prijepolju se dogodio veliki kvar na glavnom dalekovodu i na niskonaponskoj mreži zbog čega cela opština je u mraku. Štab za vanredne situacije doneo je odluku da se proglasi vanredna situacija u ovoj opštini.
„Snadbevanje električnom energijom i dalje je problem naše opštine, i dalje nemamo struje na celoj našoj teritoriji. Ekipe EMS prema poslednjim informacijama otklanjaju kvar na glavnom dalekodu od 110 kilovata, koji snabdeva Prijepolje. Nakon toga sledi uklanjanje kvarova na niskonaponskoj mreži sa manjom jačinom“, rekao je Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje.
Zbog uvodjenja vanredne situacije u Prijepolje, data je preporuka svim osvnovnim i srednjim školama da dok se ne uspostavi snadbevanje električnom energijom, đaci ne idu u školu.

Saobraćaj na barskoj pruzi u prekidu

Železnički saobraćaj na deonici barske pruge između stanica Užice i Prijepolje trenutno je u prekidu, jer je zbog velikih vremenskih nepogoda tokom noći i jutra oštećena kontaktna mreža i železnička infrastruktura na ovom delu pruge, saopštilo je preduzeće „Infrastrukture železnice Srbije“.
Kako se navodi, na deonici barske pruge Prijepolje - Bistrica na Limu na prugu je palo drveće koje je jako nevreme oborilo, dok je jednoj deonici pokidana kontaktna mreža.
Velike vremenske nepogode i oštećenje železničke infrastrukture tokom noći su prouzrokovali i pad napona u kontaktnoj mreži.

Kvar na dalekovodu kod Užica

Zbog problema koje je izazvala velika količina snega bez struje je ostalo 4.600 domaćinstava u Užicu, uglavnom na seoskom području, saopšteno je danas na sednici Štaba za vanredne situacije.
Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević navela je da je problem dalekovod na području Mokre Gore i Kremana koji je pod ingerencijom Elektromreža Srbije i dodala da je ekipa krenula iz Beograda, kao i da se očekuje da kvar bude otklonjen u toku dana.
„Kvar je otklonjen na lokaciji Potočanje, Krvavci, Zlakusa i Gorjani i domaćinstva su oko 11 časova dobila struju“, rekla je Raković Radivojević.
Ona je dodala da đaci na seoskim područjima ne idu u školu dok se ne stabilizuje elektrosnabdevanje.
Direktor JP Užice razvoj Miloš Milovanović naveo je da sve linije gradskog i prigradskog saobraćaja funkcionišu bez problema i kašnjenja i dodao da je angažovana dodatna mehanizacija u visokim zonama na području Bioske, Drežnika, Ponikava, Buara, Kremana, Gostinice kako bi svi lokalni putevi bili prohodni do kraja dana.
Veliki broj drveća je, zbog težine snega pao, a vatrogasne ekipe su ih uklonile.
Doneta je i odluka da do otapanja snega bude ograničeno kretanje na plaži i šetalištu kroz kanjon Đetinje zbog odrona i izvaljivanja drveća.
© Tanjug / JOVAN NIKOLIĆSneg na zapadu Srbije
Sneg na zapadu Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Sneg na zapadu Srbije
U 4.55 sati uključen je napon u kontaktnoj mreži na pruzi između stanica Užice i Uzići, ali je za saobraćaj vozova sa elektro-vučom zatvoren deo pruge od Užica do Sevojna, navodi se u saopštenju.
Ekipe „Infrastrukture železnice Srbije“ su na terenu i rade na popravljanju kontaktne mreže na tom delu barske pruge, kao i na uklanjanju popadalog drveća sa koloseka.
U toku je i kontrolni pregled kontaktne mreže i pruge na toj deonici barske pruge.
Zbog oštećenja na barskoj pruzi prouzrokovanih velikim vremenskim nepogodama, tokom noći je za putnike vozova koji saobraćaju između Beograda i Bara, između Požege i Bijelog Polja organizovan autobuski prevoz.
U putničkom železničkom saobraćaju na barskoj pruzi zbog ovoga se tokom dana mogu očekivati kašnjenja vozova i poremećaji u funkcionisanju saobraćaja
Zavejani automobili na auto-putu u Hrvatskoj kod tunela Sveti Rok - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
DRUŠTVO
Snežni kolaps u Hrvatskoj: Dalmacija odsečena, otvoreni prihvatni centri, najavljena orkanska bura
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala