- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Raskošna produkcija o briljantnom umetniku baroka: Svi smo mi pomalo Karavađo

© Foto : Cebef/Megakom film“Senka Karavađa”, biografski film o začetniku baroknog slikarstva sa elementima trilera, u režiji Mikela Plaćida
“Senka Karavađa”, biografski film o začetniku baroknog slikarstva sa elementima trilera, u režiji Mikela Plaćida - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Pratite nas
„Senka Karavađa”, biografski film o začetniku baroknog slikarstva sa elementima trilera, u režiji Mikela Plaćida, biće premijerno prikazan večeras u „Sinepleksu“ Galerije Beograd, u okviru 51. FEST-a.
Film je na 51. FEST-u predstavila Federika Luna Vinćenti, producentkinja koja je bila zadužena i za muziku u filmu.
„Ponosna sam i presrećna što sam ovde. Znam da je Mikele Plaćido popularan kod vas i mnogo mu je žao što nije mogao da dođe, ali sutra ima predstavu. Mnogo vas pozdravlja“, prenela je Vinćenti.
„Senka Karavađa“ prati poslednju godinu života Mikelanđela Merizija da Karavađa (1571-1610), jednog od najbriljantnijih slikara svog vremena, ali i buntovnika protiv crkvenih kanona.
U glavnim ulogama su Rikardo Skamarćo, Izabel Iper i Luj Garel. Film je režirao Mikele Plaćido, u Srbiji najpopularniji po liku detektiva Katanija u seriji „Hobotnica“.
© Foto : Cebef/Megakom film„Senka Karavađa“ prati poslednju godinu života Mikelanđela Merizija da Karavađa
„Senka Karavađa“ prati poslednju godinu života Mikelanđela Merizija da Karavađa  - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
„Senka Karavađa“ prati poslednju godinu života Mikelanđela Merizija da Karavađa
Nije reč o klasičnom biografskom filmu, već nečemu što više naginje ka trileru, pojasnila je producentkinja.
Kada se pročuje da Karavađo u svojim religijskim slikama koristi prostitutke, lopove i skitnice kao modele, Vatikan sprovodi istragu o njemu.
„Istraživač inkvizicije, poznat kao Senka, metafora je za sve ono što zasenjuje talenat, što nas sputava i udaljuje od našeg pravog ja i zbog toga smo svi mi pomalo Karavađo“, istakla je Federika Luna Vinćenti.
Za potrebe filma napravljene su verne reprodukcije više od 17 Karavađovih slika.
Sem Tvrđave Sant'Anđelo i Karakalinih termi, svi ostali delovi scenografije su izgrađeni od nule, u studiju „Ćinećita“. Produkcija filma koštala je 13 miliona evra.
© Foto : Cebef/Dušan MilenkovićFederika Luna Vinćenti
Federika Luna Vinćenti - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Federika Luna Vinćenti
„Senka Karavađa“ je deo selekcije FEST Gala, a reprizne projekcije su 27. februara u 19 sati u „Sinepleksu“ Galerije Beograd i 1. marta u 13.30 sati u Jugoslovenskoj kinoteci.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala