- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Politiko: Raste kritika na račun Zelenskog unutar Ukrajine

© AP Photo / Andrew HarnikVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Pratite nas
U Ukrajini raste unutrašnja politička kritika na račun predsednika te zemlje Vladimira Zelenskog, kojeg opozicioni političari optužuju za ogromnu koncentraciju vlasti i površne metode upravljanja, prenosi evropsko izdanje lista „Politiko“.
Kako piše analitičar lista Džejmi Detmer, „rat“ ništa nije promenio u odnosu Zelenskog prema teškoćama upravljanja i procesima koji se odvijaju uprkos njegovoj želji: on više voli ukupnu sliku, ignoriše detalje i voli da se oslanja na unutrašnji krug prijatelja u koje ima poverenje.
Još pre početka specijalne vojne operacije poslanica Vrhovne rade Lesja Vasilenko je govorila da je Ukrajina „pala u zarobljeništvo“ nacionalnog lidera koji ne ume da misli strateški, navodi autor.
„On je postao predsednik nemajući ni političko iskustvo, ni iskustvo upravljanja državnim strukturama. Mislio je da je veoma lako upravljati. Donosiš odluke koje treba ispuniti. Kada nešto nije išlo kako treba, njegove reakcije su uvek bile: 'To je krivica prethodnika koje treba strpati u zatvor“, piše autor, prenoseći reči ukrajinskog poslanika Nikolaja Knjažickog.
Zelenski je, prema oceni autora, populista koji ima sve nedostatke karakteristične za taj tip političara.
U tekstu se navodi da u Vrhovnoj radi raste razočarenje u Zelenskog: poslanici se žale da ih vlada ignoriše. Od početka specijalne vojne operacije Zelenski se sastao s liderima opozicije samo jednom, i to pre gotovo godinu dana.
„Vidimo da se odluke sve više centralizuju i koncentrišu u ruke sve manjeg broja ljudi, i to nanosi štetu jačanju naših demokratskih institucija. Ako neko misli da je centralizacija vlasti odgovor na naše probleme, onda on greši“, izjavila je opoziciona poslanica Ivana Klimpuš Cindadze, koja je bila na poziciji vicepremijera tokom mandata bivšeg predsednika Petra Porošenka.
Analitičar ukazuje i na to da međunarodni mediji ne primećuju sve veću kritiku na račun Zelenskog unutar zemlje, jer su „očarani njegovom harizmatičnom privlačnošću“.
Vladimir Zelenski i Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
SVET
Mediji: Bajdenova administracija ima hitan zadatak za Zelenskog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala